Bacalhau à Lagareiro

Bacalhau, in het Nederlands stokvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. Elke maand krijg je van ons een lekker recept waarin het om deze lekkere Portugese bacalhau draait. Vandaag maken we hem klaar in de oven.

Dit recept heeft zijn oorsprong in de Beira Litoral. De naam komt voort uit het feit dat de bacalhau in de houtovens van de olieperserijen (lagar) werd klaargemaakt. In dezelfde ovens werden tegelijkertijd ook aardappelen en uien gebakken met schors. Daarna werd er rauwe knoflook aan toegevoegd en werd alles doordrenkt met voldoende verse olijfolie afkomstig van de molens. Met een heerlijk resultaat! Natuurlijk gaat dat tegenwoordig iets anders dan vroeger, maar het resultaat mag er nog steeds zijn.

Ingrediënten

4 stukken bacalhau (ongeveer 600 gram)
1 kopje melk
4 teentjes knoflook
zout
peper
1 citroen
2 eieren
paneermeel
2 lepels boter
6 dl olijfolie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak de ontzoute kabeljauw schoon en gooi de huid en graten weg. Leg de bacalhau filets in een schaal  en giet hier de melk overheen. Breng op smaak met de in dunne plakjes gesneden knoflook, zout, peper en het sap van de citroen en laat gedurende twee uur marineren.
Haal de bacalhau voorzichtig uit de melk (gooi de marinade niet weg). Haal de stukken vis door de losgeklopte eieren en vervolgens het paneermeel en leg ze in een ovenschotel. Leg op elk stuk een klontje boter.
Besprenkel met een beetje olijfolie en 2 eetlepels van de melk marinade en zet in de oven. Bedruip tussendoor een aantal keer met de saus uit de ovenschaal tot de kabeljauw goudbruin en gaar is. Garneer met rauwe plakjes knoflook en serveer met Batatas a Murro (recept volgt) en een salade.

Bom apetite!