Barbecue tijd: frango piri-piri

Het is volop barbecueweer in Nederland (hittegolf is denk ik een beter woord…) en daarom voor alle Portugal liefhebbers hier het ultieme barbecuerecept: kip piri-piri! Als wij afspreken bij vrienden en het is lekker weer dan staat dit standaard op het menu. Geloof mij, niemand die klaagt! Weg met die Hollandse hamburgers en worstjes, want dit is pas écht lekker. 

Om te beginnen moet je op pad om een hele kip te kopen. Als die een beetje aan de kleine kant is, des te beter! De meeste supermarkten hebben ze wel en anders slaag je bij de poelier zeker. Het voordeel van de poelier is dat deze ze vast voor je kan prepareren. Het is het lekkerste als je ze spatchcock (gevlinderd) bereid.

Tja, en nou was het natuurlijk handig geweest als wij, voordat we een kip piri-piri recept online zetten, eerst een piri-piri olie recept hadden geplaatst. Maar ja, dat kwartje viel pas later… Maar natuurlijk hebben we daar ook gelijk een oplossing voor. Zie hier! Ook al gebruik je het recept niet voor je kip, het is zeker de moeite van het maken waard! De kip piri-piri is het lekkerst met een van te voren gemaakte piri-piri olie, maar kan ook prima zonder. Wij hebben alle mogelijke varianten in huis, een piri-piri plant, hele piri’s, gedroogde piri’s, gemalen piri’s, vlokken piri’s, poeder piri’s en piri-piri saus. Er is hier duidelijk iemand fan (ik ben het niet).

Ingrediënten

Olijfolie (of zelfgemaakte piri-piri olie)
Boter
Citroen
Knoflook
Zout
Piri-piri (in welke vorm dan ook) – de toko biedt vaak uitkomst

Bereiding

Maak in een klein steelpannetje de marinade. Meng ongeveer 200 ml olijfolie met 50 gram boter. Verwarm dit zachtjes, zodat de boter smelt. Voeg hier het sap sap van een halve citroen, een gesnipperde teen knoflook (of nog liever twee), zout naar smaak en een paar druppels/snufje piri piri aan toe. Gooi de halve, uitgeperste citroen er in zijn geheel bij in. Laat dit even rustig een paar minuten sudderen. Gebruik je van te voren gemaakte piri-piri olie, proef dan eerst even voor je meer scherpte toevoegt. Vaak heb je de extra piri-piri namelijk niet meer nodig. Leg je kip op de barbecue. Haal hem kort van de barbecue als hij (of zij) begint te garen. Strijk met een kwastje de marinade op de kip. Leg de kip opnieuw op de barbecue en laat verder garen. Pas wel op, door de marinade die op de gloeiende kolen drupt krijg je vaak vlammen. Breng opnieuw royaal marinade aan als de kip klaar is. Snijd de kip pas daarna in stukken. Op de foto zie je zoals het niet moet, onze mini twee-persoons barbecue is (helaas) niet geschikt voor een spatchcock kippetje…

De kip eet je, uiteraard, met zelfgemaakte frietjes en de tomaten salade van vorige week!

Bom apetite!