Batatas a Murro

Vandaag het recept voor een simpel, maar lekker aardappelgerecht, batatas a murro. In de Portugese keuken worden aardappels regelmatig gebruikt. Ze worden gekookt geserveerd bij een visje, verwerkt in soep of tot heerlijke, verse frietjes gesneden bij een stuk vlees. Batatas a murro zijn aardappeltjes uit de oven, een lekker bijgerecht dat je in een handomdraai maakt.

Batatas a murro kan je met verschillende hoofdgerechten combineren. Ze smaken eigenlijk overal lekker bij. Je ziet ze bijna altijd geserveerd bij een Bacalhau à Lagareiro en een Polvo à Lagareiro, maar het kan ook prima bij een lekker stuk vlees. Het recept van vandaag is de meest simpele versie, maar experimenteer naar eigen smaak met toevoegingen. Bijvoorbeeld lekker met wat knoflook en/of rozemarijn.

Ingrediënten

Krieltjes
Zeezout
Olijfolie

Bereiding

Was de krieltjes (of andere kleine aardappeltjes) goed en bestrooi rijkelijk met zeezout. Doe ze in een ovenschaal en zet deze afgedekt zo’n 45 minuten, op 200 graden, in de oven. Zodra ze klaar zijn, dit kan per oven iets verschillen qua tijd, druk je voorzichtig (met de achterkant van een lepel bijvoorbeeld) op elk aardappeltje zodat ze net wat openbarsten. Persoonlijk vind ik het met mijn duim het makkelijkst, je voelt dan goed hoe hard je drukt. Op die manier plet je ze niet, maar knappen ze net iets open.

Klop het overtollige zout van de aardappeltjes en leg ze voorzichtig terug in de ovenschaal (die is warm, pas op). Schud even flink met de schaal, zodat dat ze goed bedekt zijn met olijfolie. Zet de schaal nog zo’n 30 minuten in de oven. Je kunt de aardappeltjes eventueel halverwege een keer omdraaien. Haal uit de oven en garneer met wat fijngesneden peterselie.

Bom apetite!