Bife à Portuguesa

Wie heeft het niet weleens gegeten, een heerlijk stukje vlees in een typische saus omringt door aardappelschijfjes. Oftewel biefstuk op zijn Portugees. Ik maak dit ook regelmatig thuis al moet ik er wel bij zeggen dat ik de Franse slag gebruik bij het recept. Na verschillende varianten geprobeerd te hebben, vinden wij hem zo het lekkerst. Misschien niet helemaal zoals het hoort, maar lekker is het zeker!

Ingrediënten

Biefstuk (1 per persoon)
Aardappels
1 ons rauwe ham
Jus
2 laurierblaadje
4 a 5 tenen knoflook
Witte wijn azijn
Olijfolie
Maggi jus rundvlees (poeder)
Zout & zwarte peper

Bereiding

Verwarm je oven voor op ongeveer 175 graden.

Oke, ik begin al met smokkelen. Als ik draadjesvlees maak houd ik altijd jus over. Deze vries ik dan in, voor als ik Bife à portuguesa ga maken. Verder eten wij nooit jus, dus ik maak het ook nooit. Dus zorg om te beginnen dat je een lekkere rundvlees jus hebt (bij voorkeur eentje gemaakt met wijn).

Bak je biefstuk in wat boter en olijfolie op hoog vuur rondom bruin, breng op smaak met zout en peper en leg het vervolgens in een ovenschaal in de oven. Frituur zelf gesneden aardappel partjes goudbruin of koop een zak uit de diepvries en bak deze goudbruin. Het hangt van je formaat biefstuk en hoe je hem het liefst eet af hoe lang ze in de oven moeten. Check tussendoor met een vleesthermometer als je niet zeker van je zaak bent.

Gebruik de pan waarin je de biefstuk hebt gebakken om de saus te maken. Voeg indien nodig een scheutje boter toe en doe hier het laurierblaadje plus de gepelde en licht geplette knoflooktenen in. Leg ondertussen je rauwe ham (wij vinden coburger of ardenner lekker, door het lichte zoutje) op een met bakpapier bedekte bakplaat en spray hier een vleugje olijfolie overeen. Bak vervolgens krokant onder de grill. Natuurlijk kan dit ook in een pan, maar dan ruikt je huis zo…

Zodra de knoflook een beetje glazig en lichtbruin begint te worden voeg je de jus toe. Heb je wel jus, maar niet met wijn? Blus dan eerst af met wat wijn en laat iets inkoken voor je de jus toevoegt. Verwarm goed en giet er een scheutje azijn bij. Op dit moment is het erg belangrijk om even te proeven. De hoeveelheid azijn hangt geheel van persoonlijke smaak af. Fernando voegt aan tafel vaak nog bij. Roer alles goed door elkaar en voeg op het laatst een lepeltje jus poeder uit een potje toe. Ik meng dit van te voren altijd apart met een beetje saus uit de pan. Zo krijg je geen klontjes. Door het toevoegen van het jus poeder krijgt de saus een mooie dikte en wordt het meer een saus dan jus. Het werkt beter dan maizena of bloem en komt de smaak alleen maar ten goede.

Serveer in diepe borden. Begin met de biefstuk in het midden, schik de aardappelschijfjes eromheen en leg de plakjes rauwe ham op de biefstuk. Giet vervolgens rijkelijk saus over de biefstuk, de aardappeltjes moeten ongeveer een kwart/een derde onderstaan. Serveer met groente of een salade.

Bom apetite!