Boeken over Portugal

Kan je ook geen genoeg krijgen van Portugal? Kijk dan eens tussen onderstaande boeken. Het is een overzicht van de romans over Portugal, Portugese literatuur, reisgidsen en dichtbundels die we in de loop van de tijd in verschillende artikelen in de blog beschreven hebben. Het is verdeeld in de categorieën “Romans”, “Non-fictie”, “Reisgidsen” en “Jeugd”. Klik op de blauwe link om te zien hoe je het boek aan kan schaffen.

Romans

pessoaBoek der rusteloosheid

Dit jaar is in Nederland een nieuwe druk uitgekomen van het Boek der rusteloosheid, waarbij meer tekst dan ooit is opgenomen. Pessoa had dit boek bij zijn dood in 1935 nog niet voltooid, maar desondanks geldt het als één van de belangrijkste werken uit de Portugese-, of misschien wel wereldliteratuur. Het boek is het dagboek van Bernardo Soares (één van de vele heteroniemen van Pessoa), een hulpboekhouder in Lissabon.

 

nachtrtrein

Nachttrein naar Lissabon

Al een wat oudere roman van deze Zwitserse schrijver, maar aangezien het één van mijn lievelingsboeken is… Een Zwitserse leraar vertrekt in een impuls naar Lissabon en komt zo in aanraking met het raadselachtige leven van een Portugese arts. Dit filosofische boek neemt je mee naar de sfeer en geschiedenis van Lissabon en zal je hier en daar ook laten nadenken over je eigen leven.

 

brandend huis

Als een brandend huis

Het nieuwste boek van mijn favoriete schrijver, Lobo Antunes is gelukkig ook weer vertaald in het Nederlands. Zoals in al zijn boeken maken we kennis met een bont gezelschap aan personen, dit keer allen woonachtig in Lissabon. Gezamenlijk vertellen ze over hun ervaringen in het Portugal van de twintigste eeuw.

 

jouw gezicht

Jouw gezicht zal het laatste zijn,

De Anjerrevolutie staat ook centraal in deze sterke roman over wonderkind Duarte Mendes. Dit boek won in Portugal de Prémio Leya prijs, nadat schrijver João Ricardo Pedro zijn ontslagpremie bij een telecommunicatiebedrijf had gebruikt om het te schrijven. Persoonlijke verhalen vormen samen een indringend beeld van het Portugal van die tijd.

 

belegHet beleg van Lissabon

Een boek van de Portugese nobelprijswinnaar Saramago kan natuurlijk niet ontbreken. In “Het beleg van Lissabon” neemt Saramago je mee naar een totaal andere historische periode, namelijk de tijd waarin Dom Afonso Henriques vecht tegen de Moren in Portugal (twaalfde eeuw). Een corrector moet een boek over deze strijd gereed maken voor uitgave, maar besluit door een woord toe te voegen de geschiedenis te herschrijven…

 

Non-fictie

The Portuguesebarry hatton

Er wordt maar relatief weinig geschreven over Portugal. Daar waar boeken over Toscane en Frankrijk je om de oren vliegen, is Portugal een veel minder beschreven onderwerp. Als er dan toch iets verschijnt over de achtergronden van het land maakt mij dat altijd erg blij. Nog niet zo lang geleden verscheen dit boek van de Britse journalist Barry Hatton, waarin hij de Portugese geschiedenis beschrijft maar gelijktijdig een soort diepergaande reisgids en verslag van het Portugese volk maakt. Helaas alleen in het Engels vooralsnog.

Portugal, de bloem en de sikkelbloem sikkel

De meest fascinerende fase uit de Portugese geschiedenis vind ik die van de Anjerrevolutie, waarbij de dictatuur werd ingewisseld voor een democratisch regime. De in Nederland wonende schrijver Rentes de Carvalho schreef kort na de revolutie een boek waarin hij op kritische wijze de omstandigheden van de machtswisseling onder de loep neemt. Pas vorig jaar werd dit boek in Portugal uitgebracht. In Nederland werd toen ook een nieuwe druk gemaakt.

 

Verhalen uit de Alentejoverhalen alentejo

Leven op een eenzame boerderij in een warm land, op een heuvel met een prachtig uitzicht over de omgeving. Hoeveel mensen dromen daar niet stilletjes van? Sommige mensen nemen ook daadwerkelijk die sprong en de verhalen die zij vertellen zijn heerlijk om te horen. Het boekje “Verhalen uit de Alentejo” vertelt een aantal van die verhalen over het leven in Zuid-Portugal. Ze worden door verteld door Rob van den Broek, die met zijn partner Charlotte regelmatig op hun boerderij in de Alentejo te vinden is.

Handboek Portugalhandboek

Dit boek is het meest complete, Nederlandstalige werk over Portugal en de Portugezen dat ik ken. Het vertelt over de geschiedenis, cultuur en nog veel meer. Voor zover ik weet wel alleen nog tweedehands te krijgen (nu nog in ieder geval…).

 

 

Reisgidsen

hidden lisbonThe 500 hidden secrets of Lisbon

In deze leuke, hippe reisgids over de allerbeste plekjes van Lissabon krijg je de meest uiteenlopende tips over jouw stedentrip naar de Portugese hoofdstad. De vijf beste plekken om petiscos te eten, de vijf beste fadorestaurants, de vijf beste openluchtmarkten en nog veel meer. Ideaal als je op zoek bent naar adresjes die je niet zomaar vanzelf tegenkomt.

 

Azoren reisgids, Dominicusazoren

Deze reisgids van de Azoren is onmisbaar als je deze eilandengroep gaat bezoeken. Nog niet eerder besprak een Nederlandse reisgids de bezienswaardigheden én de achtergronden van de Azoren. In deze gids kun je volop lezen over de ontdekking van de Azoren, de economische activiteit op de eilanden, de lokale tradities en feesten en nog veel meer.

 

 

Jeugd

paniek portoPaniek in Porto

In dit boek voor jonge tieners maken Steven en Kirsten Simons een spannend avontuur mee in Porto. Op een avond ziet Steven een portboot varen. Hij vindt het maar vreemd dat de boot zo laat nog uitvaart en gaat samen met Kirsten en hun Portugese vriend Gary op onderzoek uit. Het is het begin van een razend spannende strijd tegen een bende slimme drugssmokkelaars.