Bolo de mel da Madeira

Ik heb weer een leuk projectje voor het weekend! De herfst is in het land, dus tijd om iets te bakken wat bij het jaargetijde past. We gaan een cake maken met specerijen die passen bij de koudere maanden van het jaar: kaneel, kruidnagel en anijs! Het heet een bolo de mel en komt oorspronkelijk van de eilandengroep Madeira. Bakkers klaar? Bakken maar!

Eigenlijk zijn we een tikje te vroeg, want traditioneel wordt deze cake gebakken op 8 december, de dag van Nossa Senhora da Conceição (de onbevlekte ontvangenis van Maria). Tegenwoordig zijn ze echter het hele jaar verkrijgbaar en misschien wil je eerst nog wat oefenen ;-). De bolo de mel is één van de specialiteiten van Madeira, het eiland waar sinds de komst van de Portugezen veel suikerriet werd verbouwd. Het suikerriet kent een stroopachtig bijproduct, melasse, waar vroeger deze taart mee gemaakt werd. Dit zorgde ervoor dat de cakes extreem lang houdbaar waren. Tegenwoordig gebruikt men meestal honing en dat heet in het Portugees “mel“. Dus we maken bolo de mel.

Ingrediënten

Voor de gist
300 ml water
30 gram gist
500 gram bloem

Voor het deeg

1 kilo bloem
300 gram gesmolten boter
350 gram suiker
200 ml Madeira wijn
150 gram gesmolten reuzel
800 ml honing
15 gram baking soda
15 gram kaneel
1,5 gram kruidnagel (poeder)
1,5 gram anijs
50 gram amandelen
50 gram walnoten
1 sinaasappel
evt rozijnen en gekonfijte vruchtjes

Bereiding

Dag 1: Begin allereerst met het maken van het gistmengsel. Mix de ingrediënten en kneed het tot een bol. Dek de kom af met huishoudfolie en zet het twee à drie uur op een warme plek. Als de tijd er bijna op zit kun je beginnen met de rest van het recept.

Zeef om te beginnen de suiker en bloem op het aanrecht. maak vervolgens een kuiltje in het midden en doe hier het gistmengsel in. Kneed dan alles samen tot één massa. Smelt de boter en de reuzel en meng dit voorzichtig met de honing. Voeg toe aan het deeg en kneed weer goed door. Schep dan de baking soda, Madeira wijn, het sap en rasp van de sinaasappel, de specerijen, een deel van de noten (houd er een aantal achter de hand voor de decoratie) en eventueel rozijnen/vruchten erdoor. Kneed alles goed door het deeg. Rol er, zodra het niet meer aan de kom plakt, een bal van en dek af met een theedoek. Laat het nu minimaal 24 uur rijzen (twee of drie dagen mag ook).

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Dag 2: Rol je deeg uit tot een plak van minimaal 4cm dik. Steek of snijd hier rondjes uit in het formaat van je vorm. Zorg ervoor dat je ze goed instrijkt met boter of met bakpapier bekleed! Je kunt een grote maken, een aantal medium of wat kleintjes afhankelijk van welke ronde bakvormen je in huis hebt. Houd in elk geval de baktijd in de gaten, de kleine zullen sneller garen dan de grote. Decoreer ze met de overige noten en zet in de voorverwarmde oven. Afhankelijk van de grote van de vormpjes moeten ze ongeveer 25 minuten in de oven (medium formaat). Laat rustig afkoelen.

Je kunt eventueel ook nog rozijnen en stukjes gekonfijt fruit toevoegen, als je daar van houdt. Ik houd er niet van, dus laat ze liever weg. 🙂 Verpakt in bakpapier of plastic kun je de bolo de mel een jaar (!) goed houden, maar wat is er nou lekkerder dan een versgebakken cake?! PS: je snijdt deze cake niet in plakken of punten, maar breekt er stukken af met je vingers.

Bom apetite!