Caldeirada de Peixe

Op speciaal verzoek vandaag het recept voor een Portugese visstoofpot. Deze stoofpot kan meer of minder vochtig zijn, soms wordt hij zelfs geserveerd als soep. In verschillende regio’s zul je vaak verschillende ingrediënten (soorten vis) aantreffen, maar de basis is altijd hetzelfde. Meestal heeft de vis zelfs nog graten en vel, dit zorgt voor meer smaak. Dus haal je grootste pan tevoorschijn en aan de slag. Erg lekker met de broodjes van vorige week!

Ingrediënten

1 kilo aardappels
1,5 kilo verschillende vissoorten (zeeduivel, zeebaars, brasem, zeepaling, etc)
2 grote uien
500 gram tomaten – zonder schil
3 tenen knoflook
1 laurierblaadje
Groene paprika
Rode paprika
2 bouillonblokjes vis
200 ml witte wijn
Olijfolie
1 bosje koriander
4 seizoenenpeper
zout
evt. piri-piri

Bereiding

Zet een grote pan op het vuur en giet hier een beetje olijfolie in. Snijd de uien in dunne ringen en fruit glazig. Voeg er de uitgeperste knoflook en het laurierblaadje aan toe en roer even goed door. Zorg ervoor dat je de schil van de tomaten af hebt gehaald en snijd ze fijn in blokjes. Voeg toe aan de pan. Vervolgens gaan de paprika’s in dunne reepjes (of fijngesneden als je dat lekkerder vindt) erbij. Roer alles goed door en laat op laag vuur even pruttelen. Voeg de bouillonblokjes toe.

Schil ondertussen de aardappels en snijd deze in dikke plakken of grote blokjes. Leg ongeveer de helt van de aardappels in de pan op de refogado (tomatenmengsel). Zorg dat je de verschillende vissoorten in ongeveer even grote stukken verdeelt en leg de helft op de aardappels. Blus af met de wijn, besprenkel met wat olijfolie en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Voeg de fijngesneden koriander (of peterselie) toe. Houd je van piri-piri? Voeg dan wat toe, dit hoeft echter niet. Leg dan de rest van de aardappels erboven op, met als laatste een laag vis. Voeg twee mokken water toe en dek af met een deksel. Laat rustig koken op laag vuur. Kijk af en toe even of je meer water toe moet voegen. Zodra de aardappels en vis gaar zijn kan de pan op tafel. Garneer met wat koriander. Lekker met wat brood om in het vocht te dippen.

Bom apetite!

PS: Gebruik geen pangasius of tilapia voor de Portugese gerechten, dit zou een Portugees nooit in zijn hoofd halen!