Caril de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. Elke maand krijg je van ons een lekker recept waarin het om deze lekkere Portugese bacalhau draait. Vandaag een recept met een Aziatische twist: Caril de Bacalhau.

Caril is het Portugese woord voor curry. Het is dus een klipvis curry die we vandaag gaan maken. Curry is niet ongebruikelijk in de Portugese keuken en dat heeft alles te maken met het koloniale verleden. De Indiase deelstaat Goa hoorde lange tijd tot het Portugese koninkrijk, evenals de regio Daman en Diu.

Belangrijk in dit recept is om zelf te kijken naar de verhoudingen tussen de saus, de vis en de rijst. Smaken kunnen hierin nogal verschillen, dus kies een verhouding die je zelf lekker vindt!

Ingrediënten

2 bacalhau filets
1/2 blikje kokosmelk
1 ui
2 eetlepels zonnebloemolie
1 eetlepel kerriepoeder
1 stukje verse gember
1 teen knoflook
1 theelepel kurkuma
1 bosje koriander

Bereiding

Leg de bacalhau de avond van te voren in een kom water. Verschoon dit een paar keer voordat je aan het kokkerellen slaat.

Zet een pan water op het vuur en breng aan de kook. Leg de stukken bacalhau er voorzichtig in en kook gedurende zo’n 10 minuten. Schep de vis dan uit het water en leg op een bord. Zodra dit wat is afgekoeld kun je de graten en het vel verwijderen. Gooi het water waarin je de bacalhau hebt gekookt niet weg.

Snijd de ui fijn en pers het teentje knoflook uit. Rasp een stukje gember fijn. Doe de zonnebloemolie in een pan en fruit (op laag vuur) hier het uitje iets in aan en voeg vervolgens de knoflook en gember toe. Zodra de ui goed glazig is gaan de kruiden erbij, dus het kerriepoeder en de kurkuma mogen in de pan. Roer alles goed door en voeg een paar lepels van het kookwater (van de bacalhau) toe. Dit zodat het mengsel niet uitdroogt en je een soort curry pasta krijgt.

Voeg dan de kokosmelk toe. Roer goed door en breng rustig aan de kook. Dan kan de vis er bij. Proef nu even of de verhouding goed is qua kruiden. Je kunt bijvoorbeeld nog wat extra gember toevoegen voor meer pit. Laat nu zo’n tien minuten sudderen op een laag vuur en voeg op het eind wat fijngehakte koriander toe.

Serveer met basmatirijst en bestrooi met wat verse koriander.

Bom apetite!

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken (voeg dan wat meer zout toe aan het gerecht). Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!