Recept: Cataplana de Marisco

We hopen dat je dit weekend niet veel te doen hebt, want er staat een intensief klusje op je te wachten… Een cataplana de marisco maken! Eerder al vertelde ik je hoe je met kip en bacalhau aan de slag kon gaan in deze typische Portugese pan. Maar het gerecht der gerechten in de cataplana is natuurlijk de cataplana de marisco. Het perfecte gerecht om je gasten mee te imponeren.

De moeilijkheid begint al bij het verzamelen van de ingrediënten. Verse zeevruchten vind je niet zomaar in Nederland. Dus ik hoop dat je een hele goede visboer of vismarkt in de buurt hebt. De rest van de benodigdheden zijn gelukkig wel makkelijk te vinden. Daarna is het recept niet heel ingewikkeld, maar is het wel handig als je goed voorbereid te werk gaat. Omdat je de cataplana in laagjes moet opbouwen is het prettig als je alles al voorgesneden hebt. Pak het relaxt aan om het jezelf makkelijker te maken.

Cataplana de Marisco

Cataplana de Marisco

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 3 Stemmen

Gebruik voor dit recept een Cataplana van ongeveer 40 cm doorsnede.

Categorie: » CataplanaKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

30

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

1

uur 
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 300 gram hele garnalen

  • 300 gram kreeft of krab

  • 300 gram mosselen en/of andere schelpdieren

  • 300 gram octopus

  • 300 gram zeeduivel

  • 200 ml droge witte wijn

  • 2 grote uien

  • 4 tenen knoflook

  • 100 ml extra virgem olijfolie

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • 2 laurierblaadjes

  • 1 chili pepertje

  • 400 gram rijpe tomaten

  • 2 eetlepels tomatenpuree

  • 1 groene paprika

  • 1 rode paprika

  • 1 theelepel gedroogde oregano

  • 1 bosje verse koriander

  • 1 citroen

  • 1 eetlepel kerriepoeder

  • zout

  • 300 gram aardappels (optioneel)

Bereiding

  • Kook eerst de inktvis kort voor. Pak een pannetje en doe hier een kop water en een snuf zout in. Breng aan de kook en kook de inktvis ongeveer 20 minuten. Giet af en snijd in stukjes. Gebruik je pijlinktvis dan hoef je deze niet voor te koken. Kook ook de aardappels voor. Laat ze wat afkoelen en snijd in plakken.
  • Zet de cataplana op laag vuur op het fornuis en verhit de olijfolie. Leg een paar mosselschelpen onderop in de cataplana, zo voorkom je dat de overige ingrediënten aan de bodem vast gaan zitten. Voeg vervolgens het paprikapoeder, de laurierblaadjes, het chili pepertje (of een deel ervan) en wat zout toe.
  • Voeg de volgende ingrediënten toe aan de cataplana: een ui in halve maantjes, 2 fijngesneden teentjes knoflook, 200 gram tomaten zonder schil en pitjes, een eetlepel tomatenpuree, de helft van de aardappelschijfjes, een paprika (halve groene en halve rode) in dunne reepjes, en de helft van de oregano en koriander. Leg de rest van de schaaldieren en vis er in laagjes op. Bewaar de meest breekbare, snelst kokende, soorten voor het laatst.
  • Dek af met de andere helft van de ingrediënten. Dus wederom een laag met: een ui in halve maantjes, 2 fijngesneden teentjes knoflook, 200 gram tomaten zonder schil en pitjes, een eetlepel tomatenpuree, de helft van de aardappelschijfjes, een paprika (halve groene en halve rode) in dunne reepjes, en de helft van de oregano en koriander.
  • Giet nu de witte wijn eroverheen. Los het kerriepoeder op in het sap van 1 citroen en voeg ook toe. Breng alles op smaak met zout en eventueel wat zwarte peper. Sluit nu de cataplana en laat rustig 15 minuten sudderen. Voeg dan de schelpdieren toe en sluit opnieuw. Laat nu nog vijf minuten verder koken tot de schelpjes opengaan. Draai het vuur uit en open de cataplana heel voorzichtig, pas op dat je je vingers niet brandt aan de stoom. Serveer direct. Mocht je geen aardappels gebruiken in het recept serveer dan met rijst en/of gebakken brood.

    Cataplana de Marisco
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!