Cogumelos Salteados com Chouriço e Castanhas

Het is vandaag São Martinho in Portugal. Hier hoort het motto: “No dia de São Martinho come-se castanhas e bebe-se vinho” bij, wat vertaalt naar “Op de dag van São Martinho eten we kastanjes en drinken we wijn.” Het is de aftrap van de kastanjetijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Dus wat beter dan een recept met kastanjes?!

Een makkelijk en smakelijk recept dat iedereen kan maken!

Ingrediënten

1 bakje champignons
1/2 chouriço (bij voorkeur van het zwarte varken)
400 gram tamme kastanjes
1 ui
Olijfolie
zout & peper
oregano

Bereiding

Begin met het roosteren van de kastanjes. Leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik in de oven totdat ze gaar zijn. Doe ondertussen wat olijfolie in een pan en voeg hier de gesnipperde ui aan toe. Verhit op middelhoog voeg totdat de ui glazig is. Snijd de chouriço in plakjes en voeg toe aan de ui. Laat nog even lekker door pruttelen, zodat de smaken uit de chouriço vrijkomen. Voeg dan de kastanjes (gepeld) toen en bak mee tot ze een mooi bruin kleurtje hebben. Snijd de champignons in partjes of plakjes en voeg ook deze toe aan de pan. Roer alles even goed door en breng op smaak met zout, peper en oregano. Laat dit zo’n 10 minuten door bakken op middelmatig vuur. Vergeet niet af en toe te roeren. Lekker bij bijvoorbeeld een stukje varkenshaas.

Bom apetite!