Nikita da Madeira

Het is hoog zomer (en tot gisteren erg warm), dus tijd voor een fris en zomers drankje dacht ik zo! Natuurlijk is het bekendste drankje van Madeira de poncha, maar ze hebben nog iets speciaals, de Nikita da Madeira. Een heerlijk, frisse cocktail om van te genieten in het zonnetje. Wij geven je vandaag het recept, zodat je het makkelijk thuis kan maken. Parapluutje erin, een stukje ananas op de rand van je glas en genieten!

Nikita? Was dat niet ooit een hit van Elton John? Jazeker! Het drankje werd bedacht in hetzelfde jaar (1985) dat dit een hit was en dankt er dan ook zijn naam aan. De Nikita wordt gemaakt met een traditioneel gebruiksvoorwerp, de mexelote, lokaal beter bekend onder de naam caralhinho, oftewel piemeltje (netjes gezegd). Met dit instrument worden de ingrediënten goed gemengd. Heb je er, heel toevallig, geen voorradig? Het gaat ook prima met een houten pollepel, al moet je dan wel iets harder tekeer gaan ;-).

De hele mix klinkt je misschien wat vreemd in de oren, maar geloof me, het smaakt goed! Bestel je het op Madeira, dan kunnen per bar de ingrediënten wat verschillen, dus het kan zijn dat je eens een andere versie hebt geproefd dan die wij je hier laten zien. Er is sowieso een alcoholische en een non-alcoholische variant. Voor beide geven we je hier het recept.

Ingrediënten

500 ml witte wijn
500 ml bier
5 a 6 bolletjes vanille-ijs (goede kwaliteit)
verse ananas
suiker (indien gewenst)

Bereiding

Het feest kan beginnen! Pak een grote kan, doe hier de bolletjes ijs in en voeg vervolgens de wijn toe. Dan komt de mexelote (of pollepel, of mixer) in het spel. Steek hem in de kan en meng alles goed totdat je een romige massa hebt. Dan kan het bier erbij. Je kunt kiezen voor normaal bier of witbier. Meng nu iets voorzichtiger, zodat het niet teveel gaat schuimen. Proef even of er suiker bij in moet. Zo ja, wederom goed mengen. Giet alles in een glas en garneer met een stukje ananas en een parapluutje!

Je kunt er eventueel voor kiezen een scheutje ananas frisdrank aan de alcoholische variant toe te voegen. Dit geeft naar mijn mening net wat extra’s. Wil je de alcoholvrije variant maken? Vervang dan de alcohol door Brisa Ananás of Sumol Ananás (of in Nederland waarschijnlijk door Fanta ananas). Pas op met mixen, er zit koolzuur in!

PS: voor de nieuwsgierigen onder ons. Op de foto proef ik alcoholisch versus non-alcoholisch 😉