Salada de polvo

Met de eerste warmtedagen achter de rug lijkt de zomer nu echt dichtbij te komen. Daarom vandaag een heerlijk zomers recept voor Portugese inktvissalade. Het eten van inktvis (octopus) is niet zo gebruikelijk in Nederland, maar het geloof me, het is erg lekker! Deze salade is slechts één voorbeeld van de vele mogelijkheden die je hebt met inktvis. Dit recept is simpel, snel en lekker, dus voor iedereen goed te doen!

Denk je bij inktvis altijd aan die (vieze) gefrituurde elastieken ringetjes die je bij de supermarkt kunt kopen, laat je dan verrassen door dit recept. Waar je bij die “calamares” alleen de vettige buitenkant proeft en goed moet kauwen om de rest weg te krijgen, proef je hier echt de inktvis (die bijna smelt op je tong).

In de meest ideale situatie koop je ergens verse inktvis, bijvoorbeeld op een goede vismarkt. Mocht je alleen een hele inktvis uit de diepvries kunnen krijgen, dan werkt dat echter ook prima.

Ingrediënten

1 á 1,5 kg inktvis (octopus), een hele
1 ui
1 rode ui
1 groene paprika
4 teentjes knoflook
1 bosje platte peterselie (fijn gesneden) of koriander (wat je zelf lekkerder vindt)
1 laurierblaadje
glas rode wijn
ongeveer 3 eetlepels extra virgin olijfolie
ongeveer 1 eetlepel witte wijn azijn
zout en peper
colorau (soort mild paprika poeder)

Bereiding

Pak een grote pan, groot genoeg om de inktvis in te koken, en doe daar de ui in grove stukken, een laurierblaadje, twee knoflooktenen, de rode wijn en de inktvis in. Vul de pan met water en breng aan de kook. Kook de inktvis zeker een uur, totdat hij zacht wordt (en niet taai). Heb je een snelkookpan dan is dat helemaal handig voor dit recept. Zodra de inktvis klaar is haal je hem uit de pan en laat je hem iets afkoelen. Snij hem dan in kleine stukjes en doe dit in een schaal/kom. Hier gaan dan de fijngesneden rode ui, groene paprika, geperste knoflook, en peterselie bij. Voor de liefhebbers, je kunt er ook voor kiezen om hier nog een fijngesneden tomaat of twee toe te voegen. Dit doet de salade, naast extra smaak, ook visueel veel goed, het voegt wat extra kleur toe. Ik lust persoonlijk geen tomaat, dus ik laat het fijn weg… Voeg dan de olijfolie en azijn toe (ook enigszins op gevoel), een beetje zout, peper en colorau. Even proeven of er nog wat mist en dan afgedekt zeker een uur laten marineren, zodat alle smaken goed samen kunnen komen.

Lekker met een biertje of een glas groene wijn. Homp brood erbij en genieten maar! Deze salade is ook ideaal voor bij de barbecue. Serveer met een partje citroen.

Bom apetite!