Sopa de Feijão Branco

Het koude weer is gearriveerd en daarmee is ook het soepseizoen geopend. Lekkere dampende borden vol warme soep om je van binnenuit te verwarmen. Ook in Portugal eten ze graag soep. Makkelijk te maken en het vult goed, want vaak zitten ze boordevol groente en aardappel. Vandaag maken we dan ook een vegetarische bonensoep. Maar je kunt hier natuurlijk ook prima wat chouriço of kip aan toevoegen voor een stevige maaltijdsoep.

Ingrediënten

1 groene kool (te vervangen voor snijbiet, spinazie of andere bladgroente)
3 eetlepels olijfolie
1 kop fijngesneden wortel
1 kop gehakte selderij
1 kop gehakte sjalotten
2 fijngehakte teentjes knoflook
1 kop droge witte wijn
3 a 4 koppen gekookte witte bonen beetgaar
groentebouillon
1 blikje tomatenpuree
3 takjes verse tijm
1 laurierblad
1 eetlepel sherryazijn
Zout en peper

Bereiding

Het lekkerste is om gedroogde witte bonen te gebruiken die je zelf een nachtje laat weken.

Zet een pan met bouillonblokjes en water op het vuur en breng aan de kook. Kook je kool (doormidden gesneden) gedurende 1 minuut en haal hem voorzichtig uit het hete water (bouillon niet weggooien). Laat goed uitlekken en snijd hem vervolgens in reepjes, zet opzij. Gebruik je snijbiet of spinazie? Deze hoeven niet geblancheerd te worden. Pak een andere pan en verwarm hier de olijfolie in. Voeg hier de fijngesneden wortel, ui, selderij en knoflook aan toe. Bak dit rustig in zo’n 15 minuten gaar. Blus af met de wijn en laat dit inkoken tot ongeveer een kwart. Dan kunnen de bonen, de bouillon, de tomatenpuree, de tijm en het laurierblaadje erbij. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Laat de soep nu 15 tot 20 minuten op laag vuur doorkoken. Voeg dan de kool toe en kook nog 5 minuten of tot de kool beetgaar is. Haal de takjes tijm en het laurierblaadje uit de soep en kijk of je nog voldoende vocht hebt. Zo niet, voeg dan nog wat groentebouillon toe. Besprenkel voor het serveren met wat sherryazijn.

Bom apetite!