Tarte Três Delícias do Algarve

Op speciaal verzoek, vandaag een specialiteit uit de Algarve. De typische smaken uit de regio samengevoegd in een goddelijk taartje. Er worden regionale producten, zoals vijgen, johannesbrood en amandelen gebruik. De verrassing (voor mij) in dit recept was de witte chocolade, die had ik niet verwacht. In de Algarve kom je hem ook vaak tegen als nagerecht. Hij is vrij machtig, dus snijd geen hele grote punten! Maar zeker een aanrader.

Ingrediënten

voor de bodem
250 gram gedroogde vijgen
1/2 rol bolachas maria (maria kaakjes)
1 hand amandelen
2 eetlepels boter (gesmolten)

voor de vulling
100 gram suiker
3 eieren
75 gram ongezouten boter
125 gram witte chocolade
50 gram carob poeder
25 gram bloem

Bereiding

Bodem
Snijd de vijgen in vieren en gooi het harde stukje aan de onderkant weg. Doe ze vervolgens samen met de amandelen en de koekjes in de keukenmachine en hak fijn tot je een dikke pasta hebt. Voeg dan de gesmolten boter toe en kneed het er met je handen doorheen. Vet een taartvorm in en druk het deeg in de vorm. Zorg dat het overal (ongeveer) even dik is.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vulling

Begin met het scheiden van de eieren. Klop de eidooiers met de suiker los. Smelt ondertussen de boter en de witte chocolade au bain marie. Laat het mengsel iets afkoelen (zodat je ei niet stolt) en roer het eigeel er voorzichtig door. Meng de carob met de bloem. Voeg dit beetje bij beetje toe aan het chocolade mengsel. Blijf goed roeren. Klop de eiwitten stijf en vouw deze als laatste rustig door de vulling. Stort de vulling op de bodem en strijk glad. Bak zo’n 10 minuten op 180 graden. Je kunt de taart eventueel garneren met een dun laagje amandelspijs.

Bom apetite!

PS: in Portugal gebruiken ze farinha de alfarroba om dit gerecht te maken. Vertaald is dit johannesbroodpitmeel, maar dat is hier in Nederland niet hetzelfde. Gebruik daarom carob of als je het in een Portugese winkel kunt krijgen de echte farinha de alfarroba uit Portugal.