10 x gratis in Portugal

Je bent een Nederlander of je bent het niet. Zelfs op vakantie houden we van dingen die gratis zijn. Nu is Portugal sowieso al geen duur vakantieland, maar als je echt zuinig aan wilt doen kan je op pad met de tien tips die ik vandaag voor je heb. Lees mee wat je allemaal gratis kan doen en krijgen tijdens jouw Portugal vakantie!

Wandelingen

Ja duh, zal je misschien denken, nogal wiedes dat wandelen niets kost. Maar als je erover nadenkt is het toch maar wonderlijk dat we al dat prachtige natuurschoon in Portugal zomaar voor niks krijgen. Of je nu langs de kust loopt of door de ruige bergen, het is allemaal fantastisch. Portugal wemelt van de indrukwekkende uitkijkpunten en zeer gevarieerde landschappen. En ook in de steden is het hoogtepunt van je vakantie vaak het opsnuiven van de sfeer, geuren en kleuren tijdens een wandeling.

Er zijn door heel het land uitstekende wandelpaden uitgezet en op internet barst het van de gratis gps-routes die je kan downloaden. Kijk eens op de website van Solagasta voor heel veel inspiratie!

10 x gratis in Portugal

Musea

In Portugal moet je doorgaans entree betalen voor musea, maar er zijn ook veel opties om gratis naar binnen te komen. Sommige musea zijn altijd gratis, zoals het Museu Colecção Berardo in Lissabon of het Centro Português de Fotografia in Porto. Veel andere musea zijn op de eerste zondag(ochtend) van de maand gratis, zoals het MAAT in Lissabon of het Serralves in Porto.

Kijk ook eens naar de mogelijkheden van de Lisboa Card of de Porto Card. Je betaalt een bedrag (afhankelijk van hoe lang de kaart geldig is), waarmee je van het openbaar vervoer gebruik kan maken en bij veel trekpleisters gratis naar binnen mag, of korting krijgt. Je hebt deze kaart er in no time uit, als je een beetje wat wilt gaan zien.

Dan is er ook nog de Dia Internacional dos Monumentos e Sitios. Een soort open monumenten dag, zeg maar. Dit is één dag per jaar in het voorjaar, waarbij bijna duizend monumenten en musea gratis toegankelijk zijn.

MAAT Lissabon

Markten

Wil je een goed idee krijgen van de Portugezen en hun gastronomie, dan moet je beslist een kijkje nemen op de markt. Ze zijn overal te vinden en worden meestal ’s ochtends gehouden (niet op zondag). Je mengt je er tussen de locals en krijgt heerlijke geuren en kleuren voorgeschoteld. Op sommige plekken zijn de gebouwen zelf ook nog de moeite waard, zoals de marktgebouwen van Loulé, Funchal en Porto.

Kerken

Wie houdt van architectuur en geschiedenis kan door heel Portugal gratis de kerken bezoeken. Soms zijn er kloosters aan verbonden waarbij wel entree wordt gevraagd, maar de kerk mag je altijd gratis in. Zoals de kerk van het Jerónimos klooster in Lissabon, waar je de graven van Vasco da Gama en Luís de Camões ziet. Of de prachtige kerk van Alcobaça, met de bijzondere graven van het liefdespaar Pedro en Inês.

Mosteiro de Alcobaça

Festivals

Portugal heeft veel festivals! Er worden ongelooflijk veel feesten gevierd, vaak met een religieuze achtergrond, zoals de festas populares die je in heel het land terugvindt. Andere festivals draaien om lokale specialiteiten als sardientjes, kastanjes, riviervissen of kaas. En Portugezen houden van muziek, wat leidt tot gezellige festiviteiten met eten, drinken, muziek en dans.

Het is niet altijd even gemakkelijk om ruim van tevoren te ontdekken welk feestje waar gaande is. De agenda’s staan vaak pas op het laatste moment online. De grote festivals van het land zijn wel bekend, maar in de dorpen is ook altijd veel te doen. Zorg dus vooral dat je tijdens je verblijf in Portugal bij een local navraag doet waar er gefeest wordt. Je mag bijna altijd gratis naar binnen en krijgt zelfs soms gratis eten!

Stadswandeling met gids

Als je het leuk vindt om meer te weten te komen over een stad dan kan je in Lissabon en Porto gratis met een gids mee. Bij Portofreetour en Lisbon Free Tour vragen ze niks van je, maar is het idee dat je zelf geeft wat je de toer waard vond. Dus het is wel zo vriendelijk om ze ook daadwerkelijk fooi te geven, maar je betaalt dan in ieder geval niet meer dan je wilt!

Ambachten

Een ontmoeting met de lokale bevolking is leuk en interessant. Dat gaat gemakkelijk als je naar een plek gaat waar ze aan het werk zijn. Je vindt in Portugal veel lokale ambachtslieden die je kan bezoeken. Zo zijn er de pottenbakkers en keramiekschilders in São Pedro de Corval, tapijtknopers in Arraiolos, mandenmakers in de Algarve en natuurlijk de vissers op de stranden en in de havens door heel het land.

Of het helemaal gratis blijft is de vraag, want de verleiding om iets moois van ze te kopen is natuurlijk groot…

Wijnproeverijen

Hoewel niet zo internationaal bekend is Portugal een enorm wijnland. Van het hoge noorden tot het zuiden vind je overal wijnboerderijen. Je kan op veel plekken gratis wijn proeven en zelfs rondgeleid worden. In Porto bijvoorbeeld bij Taylor’s, maar ook bij Vini Portugal in Lissabon en Porto. Probeer het onderweg als je één van de wijnroutes rijdt, zoals die van de vinho verde in de Alto Minho of de wijnroute van de Alentejo.

Portugese wijnen

Slapen

Wil je gratis slapen in Portugal? Dat gaat natuurlijk niet zomaar… Maar als jij bereid bent je huis beschikbaar te stellen voor andere vakantiegangers, dan kan je bij Guest to Guest gratis logeren in een Portugees huis. Misschien kan je rechtstreeks wisselen met een Portugese familie, maar anders kan je ook via anderen krediet opbouwen voor jouw Portugal vakantie.

Casa Cisterna

Audiotours en reisgidsen

De smartphone heeft een grote gratis wereld voor ons geopend. Als je wilt besparen op je reisgids kan je verschillende apps downloaden. Kijk eens bij de gratis audiotours door Portugal van Rick Steves of bij één van de vele routes van izi.Travel. Lees ook de eerdere berichten over Portugal apps die ik  handig vind: hier en hier.