365 Algarve

Afgelopen zaterdag ging er in de Algarve een nieuw project van start: 365 Algarve. Er werd wekenlang reikhalzend uitgekeken naar de start van het programma. Het is opgezet om het seizoensgebonden karakter van het toerisme te bestrijden, dit door middel van allerlei culturele initiatieven in de regio. Het doel van 365 Algarve is om bewoners en bezoekers een soort (her)ontdekking van de Algarve te bieden.

De aftrap vond afgelopen zaterdag plaats in Tavira. De “Festa de Anos de Álvaro de Campos” markeerden het begin van de festiviteiten. Het is een festival in handen van lokale kunstenaars om de verjaardag van dit alter ego (heterónimos) van Fernando Pessoa te vieren. Dit initiatief bestaat uit een reeks van gebeurtenissen die plaats zullen vinden tot november.

Het tweede grote openingsevenement was de start van het project met hedendaagse openbare kunst “Outdoor” in Faro. Deze tentoonstelling is bedoeld om de media in de Algarve te beïnvloeden met de introductie en uitingen van moderne kunst. Het eerste grote concert van 365 Algarve vond plaats bij het Gemeentelijk Auditorium van Lagoa met pianist Adriano Jordão. De show was mede ten ere van World Music Day.

Het 365 Algarve programma komt voort uit een samenwerking tussen het Staatssecretariaat voor Cultuur en de staatssecretaris voor Toerisme, door het Turismo de Portugal en wordt uitgevoerd door de Região de Turismo do Algarve. Dit alles in samenwerking met 16 gemeenten en 51 entiteiten. De komende acht maanden, van oktober 2016 tot mei 2017, zullen in de gehele regio zo’n 1023 verschillende evenementen plaatsvinden. Door het toegenomen culturele aanbod, het hele jaar door, kunnen ze meer dan duizend optredens, variërend van muziek, dans, door traditionele gebruiken, beeldende kunst, en andere interessante zaken die een bezoek aan de regio aansporen, aanbieden.

365 Algarve is een soort uitnodiging om de hele regio, dus niet alleen de badplaatsen, te bezoeken. Want op de meest onverwachte plaatsen kun je een concert, een tentoonstelling, een voorstelling, een festival, een artistieke actie of een speciale mogelijkheid om de lokale keuken te proeven vinden, dit alles natuurlijk onder het genot van het geluid van een gitaar of accordeon. De regio streeft erna om 365 dagen van het jaar interessant te zijn en niet alleen in de zomermaanden. Nou zijn wij sowieso al fan van de Algarve in de wintermaanden, dus het word er alleen maar interessanter op!

Ben je tussen nu en mei in de Algarve en wil je graag weten wat er waar te doen is? Houd dan de Facebook pagina in de gaten!