Bacalhau com broa

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vinden wij dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je van ons een lekker recept waarin het om deze lekkere Portugese bacalhau draait. Vandaag: Bacalhau com Broa.

Geïnspireerd door ons verblijf in de Alto Minho waar we dit hebben gegeten! Bacalhau com Broa is een gerecht waarbij de vis wordt bedekt met een mengsel van broodkruim. Dat broodkruim komt van het maisbrood, Broa de Milho. Laten we je daar nou net een aantal weken geleden het recept voor gegeven hebben! Dus ben je aan het bakken geweest en heb je nog wat over, gooi het dan niet weg, maar gebruik het voor dit nieuwe recept. Je kunt natuurlijk ook proberen bij een Portugese winkel broa de milho te kopen, of in het ergste geval gebruik je een Nederlands brood.

Ingrediënten

Bacalhaufilets (1 per persoon)
Krieltjes
250 ml melk
2 uien
2 teentjes knoflook
Broa de Milho
1/2 citroen
Peterselie
Olijfolie
zwarte peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng om te beginnen de melk met het citroensap en breng op smaak met wat peper. Leg de bacalhau in dit mengsel en laat het hier een poosje in marineren (minimaal 1 uur). Was de aardappeltjes (met schil) goed en kook ze in gezouten water voor ongeveer 15 minuten. Snijd ondertussen de uien in halve manen. Leg deze op de bodem van de ovenschaal en besprenkel rijkelijk met olijfolie (er mag een dun laagje op de bodem staan). Op dit punt kun je eventueel ook nog dunne reepjes rode paprika toevoegen aan de ui.

Haal de vis uit de marinade. Plaats de bacalhaufilets bovenop je ui en besprenkel wederom met een beetje olijfolie. Bak dit 15 tot 20 minuten. Snijd ondertussen de korsten van het brood en verkruimel het binnenste (eventueel in de keukenmachine). Hak de peterselie fijn en pers de knoflook. Meng dit daarna goed met de broodkruimels. Schep een flinke lepel hete olijfolie uit je ovenschaal en meng ook dit door je broodkruimmengsel. Het moet een beetje een plakkerige massa worden. Zet apart.

Controleer of de aardappels gaar zijn, giet ze af en druk ze lichtjes aan met een deegroller of kopje, zodat ze net openbarsten. Check of je uien al mooi zacht zijn. Leg de aardappeltjes er dan bij in de ovenschaal en verdeel je kruimeldeeg over de bacalhau en aardappels, besprenkel heel licht met olijfolie en plaats alles terug in de oven. Zodra het bovenste laagje mooi bruin en knapperig is is je gerecht klaar om uit de oven te halen! Serveer met een lekkere salade.

Bom apetite!

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!