Pataniscas de bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands stokvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vinden wij dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je van ons een lekker recept waarin het om deze lekkere Portugese bacalhau draait.

Vandaag maken we pataniscas, een soort hartige bacalhau pannenkoekjes (fritters). Lekker voor tussendoor of als avondeten met bijvoorbeeld een salade en wat gekookte aardappels (op z’n Portugees).

Ingrediënten

600 gram bacalhau
4 eieren
50 gram bloem
1 ui
1 bosje peterselie
olie
zout & peper

Bereiding

Leg allereerst de gedroogde vis in een kom water om te weken. Zorg dat je het water gedurende de dag een aantal keer verschoont. Kook hem dan een minuut of tien. Schep de vis uit het water en laat op een bord wat afkoelen. Zodra het genoeg is afgekoeld kun je hem schoonmaken. Gooi al het vel en alle graten weg.

Doe de bloem en de eieren samen in een kom en meng dit tot een soort beslag. Is het wat te dik? Voeg dan een klein beetje kookvocht van de bacalhau toe. Snipper de ui en snijd de peterselie fijn. Voeg dit daarna toe aan het beslag, even goed mengen en dan gaat ook de bacalhau erbij. Voorzichtig doorroeren zodat de bacalhau niet teveel versnippert, er mogen kleine stukjes inzitten. Breng op smaak met zout en peper. Je kunt er voor kiezen om ze te “bakken” in een flinke laag zonnebloemolie in een pan of te frituren in de frituurpan. Schep een lepel beslag in de pan en druk iets plat, en doe hetzelfde met de rest van het beslag. Zijn ze klaar en mooi goudbruin? Laat ze dan even uitlekken op wat keukenpapier.

Bom apetite!

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!