Pimentões Assados com Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands stokvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. Elke maand krijg je van ons een lekker recept waarin het om deze lekkere Portugese bacalhau draait. Vandaag gebruiken we het om paprika’s mee te vullen! Dat noemen we in het Portugees pimentões assados recheadas com bacalhau.

Ingrediënten

300 gram schoongemaakte bacalhau
300 gram aardappels
4 rode paprika’s
1 ui
1 teen knoflook
2 eetlepels verse peterselie
zwarte peper
olijfolie
zwarte olijven

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de bovenkant van de paprika’s, haal de zaadjes en zaadlijsten eruit en spoel goed schoon. Bestrijk ze vervolgens geheel met olijfolie en zet ze in een ovenschaal. Deze schaal gaat de oven in totdat de paprika’s zacht beginnen te worden en je de schil makkelijk kunt verwijderen. Zet ze daarna apart.

Zodra je bacalhau gekookt is (en wat afgekoeld) maak je hem schoon, maar gooi het kookvocht niet weg. Prak je vis met een vork klein of gebruik een keukenmachine. Kook je aardappels in het kookvocht van de bacalhau gaar. Prak ook deze tot een soort puree. Snipper de ui en de peterselie en pers de knoflook. Snijd ook een handjevol zwarte olijven klein. Doe bacalhau en de aardappels bij elkaar in een kom en voeg de ui, peterselie, knoflook, olijven en een scheutje olijfolie toe. Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met zwarte peper (versgemalen). Proef even of er eventueel nog zout bij moet.

Vul nu de ontvelde paprika’s met het mengsel en zet ze terug in de ovenschaal. besprenkel met wat olijfolie en zet ze nog een minuut of tien in de oven. Strooi er voor het serveren nog een beetje verse peterselie overheen.

Bom apetite!

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw gebruiken (voeg dan wat meer zout toe aan het gerecht). Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!