Quiche de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. Elke maand krijg je van ons een lekker recept waarin het om deze lekkere Portugese bacalhau draait. Vandaag gebruiken we het in een quiche!

Tja, ik zeg het bijna bij elk recept, maar ook met dit recept kun je weer heerlijk variëren. Bij mij is de inhoud van een quiche vaak afhankelijk van wat ik in huis heb. Maar je kunt ook van te voren bedenken wat je er lekker in vindt en dat op tijd in huis halen natuurlijk. De meeste quiches met bacalhau bestaan uit een paar ingrediënten en zijn makkelijk te maken. De meeste ingrediënten zul je waarschijnlijk al in huis hebben, dus dat maakt het nog makkelijker! Verder gebruik ik meestal een lage quiche-vorm, maar het kan ook prima in een (wat hogere) springvorm. Houd dan wel de oventijd in de gaten, waarschijnlijk moet hij er wat langer in.

Ingrediënten

Voor het deeg:
2 kopjes bloem
5 eetlepels boter (kamertemperatuur)
1 eidooier

Voor de vulling:
300 gram schoongemaakte bacalhau
1 ui
2 tenen knoflook
3 eetlepels olijfolie
flesje kookroom (250 ml)
1 tomaat
2 eetlepels fijngesneden peterselie
1/2 kopje fijngesneden groene olijven
2 eieren

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de bacalhau en maak schoon.

We maken het deeg voor de quiche vandaag zelf, maar je kunt hier natuurlijk prima hartige taart- of bladerdeeg voor gebruiken. Doe de ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed net genoeg tot je een samenhangend deeg hebt. Vorm een bal en dek af met huishoudfolie. Zet het nu zo’n 20 minuten in de koelkast. Pak vervolgens je quiche-vorm en verdeel het deeg gelijkmatig over de vorm. Zorg dat het nergens te dik is en druk goed aan in de hoekjes. Zet opzij voor later.

Snipper je ui (of snijd hem in dunne ringen) en pers je knoflook. Fruit je ui in wat olijfolie en voeg de knoflook toe zodra de ui glazig begint te worden. Zodra je bacalhau afgekoeld is kun je hem met je vingers wat uit elkaar trekken, zodat je en soort snippers krijgt (niet te klein). Voeg toe aan de pan met ui en roer voorzichtig door. Snijd ondertussen je tomaat in kleine stukjes en je peterselie fijn. Dit gaat dan ook bij in dezelfde pan. Wederom even voorzichtig roeren. Als laatste gaan de fijngesneden olijven erbij. Laat dit rustig koken totdat het mengsel zo goed als droog is. Laat afkoelen.

Voeg nu één ei en één eiwit en vervolgens de room toe. Meng alles goed en giet het op de bodem in de quiche-vorm. Garneer met een paar (ontpitte) groene olijven. Je kunt er eventueel ook wat geraspte kaas overheen strooien, of beide. Zet op 180 graden ongeveer 25 minuten in de oven tot hij goudbruin is.
Lekker met een frisse salade.

Bom apetite!

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken (voeg dan wat meer zout toe aan het gerecht). Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!