Saudades dos Açores: de Mooie Kanten van São Miguel

Op excursie. Wanneer je bent uitgerust van de reis naar São Miguel en je een aantal dagen rond jouw hotel hebt doorgebracht, ben je vast toe aan een dagtrip. Zoals al eerder gezegd; je kunt zélf een auto huren en eigen tochtjes maken. Wil je lekker relaxed een dagje mee op stap? Boek dan een dagtrip via de reisorganisatie, die weer contact heeft met lokale tourbedrijfjes. Het voordeel is dat je een gevuld dagprogramma hebt en je heerlijk in het busje kunt plaatsnemen. Laat je verrassen door wat de dag je brengt en de keuze in tochtjes en activiteiten is groot.

Ik heb zo’n dagtochtje gemaakt met een klein busje inclusief gids en je bent dan met ongeveer vijf medegasten op pad. Het is kleinschalig en gezellig. Je krijgt vooraf een uitleg betreffende het programma en in mijn geval was dat een rit richting de warmwaterbronnen en facultatief een wandeling met de gids rondom het kratermeer Lagoa das Furnas. Dit is een prachtige tocht waarbij je omgeven wordt door het weelderige groen en verrassende elementen zoals uit de hand gesneden grote houten beelden, een ruïne van een kerk en mooie bomen. Het busje rijdt intussen door naar het eindpunt van het kratermeer en daar zie je tevens een vlakte waar de zwaveldampen omhoog stijgen. In de gaten van de grond (waarin de temperaturen zó hoog zijn dat er eten in wordt gekookt) laat men gesloten grote aluminium pannen zakken met groenten zoals wortelen, kool en zoete aardappelen, verschillende soorten vlees en worst. Het gerecht “Cozido à Portuguesa” wordt op deze manier gemaakt en vervolgens kun je dit gerecht proeven in één van de restaurants die daarin zijn gespecialiseerd. Het is een heerlijk stevig lunchgerecht en vergezeld door een glas wijn heb je een goede basis gelegd voor het vervolg van de tour. Daarna volgt er een bezoek aan Furnas waar de zwaveldampen jouw neus binnendringen, indrukwekkend die borrelende gaten met water vergezeld van hun naambordjes.

Om een stukje natuur en rust te genieten gaan wij naar de botanische tuin Terra Nostra Garden, waar ook een chique hotel is gevestigd. Er zijn prachtige gigantische bomen en varens te vinden en ook is er een thermaal buitenbad; de warmwaterbronnen zorgen ervoor dat het roestkleurige water een constante temperatuur heeft. Je kunt er heerlijk rondlopen en genieten van alle rust, klaterende watervalletjes of een bad nemen in het buitenbad. Er staan door het park heen genoeg bankjes waar je plaats kunt nemen om uit te rusten. Je hebt een paar uurtjes te tijd om hier te vertoeven. Tegen een uur of vier stappen wij weer in het busje om een bezoekje te brengen aan de enige theeplantage van Europa; a Fábrica de Chá Porto Formoso. Een mooi landgoed met een theeplantage en je kunt een kijkje nemen in het nabij gelegen museum. Natuurlijk is er een kleine proeverij in het speciale barretje waar je ook thee kunt kopen als souvenir. Er is een mooie houten veranda met uitzicht op de plantage en een mooi vergezicht over de noordkant van het eiland. Na een dag vol variatie en indrukken wordt deze besloten met de terugrit naar Ponta Delgada.

En zo zijn er meer excursies te maken; bijvoorbeeld naar één van de vele ananasplantages of een bezoek aan a Mulher de Capote, een likeurfabriek dat typische alcoholische drankjes maakt van exotisch fruit in sierlijke miniatuurflesjes. Zéker de moeite waard is een rit naar de kratermeren van Sete Cidades; de twee meren met zo lijkt het, verschillende kleuren water; blauw en groen, waarover een mooie legende bestaat. Ik ben er helaas niet geweest maar wie weet komt het nog wel een keer op mijn pad. Andere excursies die je kunt doen hebben met de zee te maken; er zijn genoeg bedrijven die leuke nautische activiteiten aanbieden maar daarover volgende maand meer.

Até o mês de dezembro.


Petra is fervent Portugal liefhebber en heeft Portugese Taal-en Letterkunde gestudeerd met een uitwisselingsjaar aan de Universiteit van Coimbra. Verder heeft ze een passie voor de Azoren en interesse/kennis in en van Portugese wijnen. Ook is ze Docente Portugese taal, Tolk en vertaler.