Saudades dos Açores: de Mooie Kanten van São Miguel

Wanneer je mensen vraagt of ze wel eens op de Azoren zijn geweest hoor je meestal zeggen; “ja, wij hebben een week op São Miguel doorgebracht” of men heeft een 12-daagse rondreis gemaakt en een paar eilanden bezocht per huurauto of deelgenomen aan een groepsreis. Toen ik voor de eerste keer naar Terceira ging, viel het mij op dat het slechts een klein groepje reizigers was dat uitstapte op het vliegveld van Lajes. De rest van de passagiers vloog door naar Ponta Delgada, de hoofdstad van het eiland São Miguel.

Voor twee bestemmingen maakt de betreffende luchtvaartmaatschappij twee vluchten per dag (charters). Op de terugreis gaan de reizigers van Terceira eerst naar São Miguel (een kleine 20 minuten vliegen) en nadat de passagiers van dat eiland aan boord zijn zet het toestel zijn koers naar Amsterdam. São Miguel maakt deel uit van de oostelijke eilandengroep. Er is genoeg informatie beschikbaar over dit eiland en er is veel meer toerisme dan op de andere eilanden.

Mooie Kanten van São Miguel

Ik kwam pas voor het eerst op het eiland in 2014, nadat ik twee jaren achtereen Terceira had bezocht, een wereld van verschil. Portugese vrienden van Terceira vertelden mij dat het moderner en anders was en dat de bewoners van São Miguel moeilijk te verstaan zijn, zelfs voor Portugezen. “Het lijkt wel Japans”, vertrouwden zij mij toe. Omdat ik Portugese taal heb gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht en door alle jaren heen als taalkundige vertrouwd ben geraakt met de vele dialecten van Portugal van Noord naar Zuid was ik erg nieuwsgierig hoe dat zou klinken. En inderdaad; je moet er even aan wennen, maar wanneer je let op de uitspraak van geschreven woorden ga je het herkennen.

De stad Ponta Delgada vind ik persoonlijk minder divers dan Angra do Heroísmo. Maar toch zijn er mooie kanten te ontdekken en ook interessante objecten om te fotograferen. In het centrum staat de prachtige Igreja Matriz, een kerk uit de 16de eeuw geheel in manuelstijl of de Portugese laatgotische stijl. Een bezoek aan deze kerk en hier een moment van bezinning nemen is zeker de moeite waard. Nabij deze kerk zie je de Portas da Cidade, een drietal enorme grote stenen bogen daterend uit 1783 die op een andere locatie stonden en in 1952 zijn verplaatst naar het plein Praça Gonçalo Velho Cabral. Ze zijn een geliefd opvallend kunstwerk voor de vele fotografen onder ons.

Mooie Kanten van São Miguel

Sommige straatjes herbergen verrassende etablissementen zoals tascas en mooie pandjes. Heb je een apotheek nodig? Ga dan naar de “Farmácia Popular” in de Rua Machado Santos nummer 34. Deze apotheek heeft een mooie klassieke inrichting met een witgeschilderde toonbank en vitrinekasten met laden, alsof je teruggaat in de tijd. Aan het einde van de Rua Coronel Silva Leal staat een prachtig blauw paleis; het “Palácio da Conçeição”, waar zich meerdere departementen bevinden van de regionale regering.

Mooie Kanten van São Miguel

Langs de Avenida Infante Dom Henrique bevindt zich een boulevard met een wandelpromenade; je loopt meteen langs de zee en je ziet de vissersboten dobberen met prachtige tekeningen en namen op de boegen en je treft er mooie muurschilderingen aan. Er zitten veel restaurantjes in deze buurt, maar behoorlijk prijzig. Goedkopere horecagelegenheden zijn te vinden in het nabije centrum.

Overal kom je heerlijke ananassen tegen, natuurlijk als nagerecht in restaurants, bij het ontbijtbuffet in de hotels, op de markt en in etalages van delicatessenwinkels. Er bevinden zich op het eiland (sinds 1832) meerdere ananasplantages met 230 producenten van het ras “Smooth Cayenne” oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. En geloof het of niet; ze zijn heerlijk! Zo zoet als ze daar zijn, niet te vergelijken met de ananassen die je in Nederland kunt kopen. Je kunt ze ook in een mooie stevige cadeauverpakking krijgen om mee te nemen naar huis. Met deze korte uiteenzetting over deze zoete vrucht besluit ik deze blog en zal ik de volgende keer meer wetenswaardigheden beschrijven over São Miguel.

Mooie Kanten van São Miguel

Até o mês de outubro.


Petra is fervent Portugal liefhebber en heeft Portugese Taal-en Letterkunde gestudeerd met een uitwisselingsjaar aan de Universiteit van Coimbra. Verder heeft ze een passie voor de Azoren en interesse/kennis in en van Portugese wijnen. Ook is ze Docente Portugese taal, Tolk en vertaler.