Agro-Toerisme: Een Dag uit het Leven van…

Om zeven uur gaat de wekker, ik klim uit ons buitenbed, waar we de hele zomer in slapen, omringd door een klamboe op ons terras onder de sterren…. de hondjes komen in bed met zijn vieren en nog even liggen we er alle zes in. Dan gaat Jo eruit en maakt thee en koffie. Opstaan, aankleden, planten water geven op ons terras, naar het werk.. woon-werk-verkeer 60 meter te voet! Daar eerst zien wat er voor hectiek is, veel ontbijters, dan help ik de vrijwilliger met het op tafel zetten van alle ontbijtspullen.

In Corona tijdperk geen super makkelijk ontbijtbuffet meer, maar voor iedereen een privé ontbijt met drie kleine potjes huisgemaakte jam, een kan koffie, een kan thee, een kannetje warme melk, een klein potje boter, een schaaltje met roerei, een mandje brood, een flesje met huisgemaakt druivensap, yoghurtjes, een potje muesli, een schaaltje met ham, kaas, worst en tomaat, de vegetariërs een vers kaasje op een bordje, een paar plakjes cake, een schaaltje fruit, borden, bestek, yoghurtbakjes, koffiekopjes, sapglaasjes…. Een soort minimarathon, de tienduizend stappen zijn al binnen!

Dan de verhoogde bedden en de andere planten water geven en intussen een kopje koffie drinken en denken over het diner. Er vertrekken wat gasten uit huurtenten, dus beddengoed uit de linnenkast klaarleggen en bedden afhalen, tent schoon maken, bedden opmaken, buitenkeukentjes schoonmaken, tafels afnemen, nieuwe theedoeken en poetsdoekjes klaarleggen, tenten dichtritsen. Dan koffie! Er vertrekken nog wat mensen, dus het huisje schoonmaken of een kamer, bedden afhalen, kamer soppen, desinfecteren, nieuw beddengoed, kleedjes uitkloppen, vloeren moppen. Boodschappen doen, eens zien of er nog wat te koop is, meestal in augustus is de halve winkel leeg, het komt kennelijk ieder jaar als een verrassing dat in augustus alle emigranten in het thuisland vakantie komen vieren!! Dus regelmatig moet ik ook naar de tweede supermarkt in het dorp om alles te verkrijgen wat ik nodig heb. Daarna lunch en even zitten.

Na de lunch en afwas eerst tijd voor een siësta, Jo en ik kruipen tegenwoordig allebei het bed in, samen met alle vier de honden, die naar hartenlust naast ons gaan liggen snurken, super gezellig en we hebben het echt nodig! We worden oud! Na de siësta ga ik koken, afhankelijk van het aantal gasten dat er die avond komen dineren duurt dat langer of korter, maar elke dag toch wel een tijdje… Intussen komen er weer wat gasten terug van een excursie en willen een kan sangria, een koffie of een biertje. Op hete dagen spring ik even in de watertank om af te koelen, vaak met kleren en al, dat helpt langer tegen de hitte! Om acht uur diner, ook wegens Corona zitten alle groepjes met tussenruimte in plaats van gezellig samen aan de lange tafels en krijgt iedereen een privé schaaltje met voorgerecht, hoofdgerecht en dessert, een eigen kan wijn en een eigen kan water! Lekker veel afwas dus! Na het eten afwassen en de keuken schoonmaken en opruimen, de planning voor de volgende dag in het schriftje schrijven en nog even babbelen met de gasten aan tafel. Vervolgens in bad en naar bed.

Gelukkig kregen we hulp van vrijwilligers, één dame helpt al een paar weken en doet iedere dag het ontbijt en twee andere vrijwilligers komen al jaren en hielpen drie weken mee in de drukste tijd van het jaar. Een zegening! Heerlijk om even wat extra handjes te hebben die het vele werk iets lichter maken! Het zit er bijna op…. de batterij is ook bijna leeg…. op 1 september hebben we twee dagen vrij en gaan we samen naar een hotel aan zee, even NIETS, uitrusten, bijkomen en de batterij een beetje opladen.

Daarna gaan we nog een maand of 6 weken door met gasten en dan is het herfst. De dagen gaan niet meer voorbij, het lijkt al twee weken 25 augustus en ons uitje komt maar niet dichterbij!!!! Met de  moed der wanhoop slepen we ons voort, nog 6 dagen, nog 5 dagen, nog 4 dagen…. vanavond 10 gasten voor het diner, alles staat klaar, bijna tijd voor lunch en siësta…

Meer informatie vind je op onze website.