Agro-Toerisme: Eindelijk Regen

Ons kleine toeristische bedrijf bedenkt steeds weer iets anders om het mooier en beter te maken. Intussen is het EINDELIJK gaan regenen in Portugal, na langdurige droogte kwam het wekenlang met bakken uit de hemel, met alle gevolgen van dien… Doordat er geen struikgewas of bomen meer groeien op de hellingen rondom ons terrein, heeft het water vrij spel en is er een groot erosie probleem ontstaan. Ons terrein ligt in het dal en al het water dat op de bergen rondom ons valt, komt met grote kracht naar beneden en sleurt stenen en rotsen en aarde mee.

Met als gevolg een deels ingestorte weg, de parkeerplaats die net helemaal vernieuwd was is gedeeltelijk weggespoeld en het geitenverblijf is onherstelbaar beschadigd. De geiten wonen intussen al een paar weken op het terras, waar we over een aantal weken onze gasten weer willen laten plaatsnemen voor het diner! Werk aan de winkel dus alweer op Agro-turismo Quinta da Fonte, geen tijd om ons te vervelen! We gaan in het weekend van 14 april de geiten verplaatsen naar een nieuwe locatie waar we daarvoor een nieuw geitenhok en omheining gaan bouwen met een groep vrijwilligers. Na de verwoestende branden in juni 2017 waarbij twee van de drie caravans verbranden, zijn we een tijdje bezig geweest om te bedenken wat we in plaats van de caravans zouden kunnen realiseren.

regen

Via ons netwerk kregen we direct na de brand een kleine KIP caravan van de moeder van een van onze vrijwilligsters kado en een andere vriendin regelde het transport vanuit België naar ons plekje in Portugal. Een lieflijk klein ouderwets caravannetje staat inmiddels onder een nieuw dakje en we hopen dat we er in de zomer leuke gasten in kunnen onderbrengen! Er moet nog een mooi leistenen terras voor komen, maar daarmee zijn we inmiddels al druk doende, over een paar weken is het klaar en kunnen de gasten erin! Direct na de branden hebben we mooie nieuwe muurtjes met Portugese tegeltjes gebouwd en daar honderden tulpen geplant, die nu allemaal prachtig in bloei staan. Het lijkt hier de Keukenhof wel…

In plaats van de derde caravan besloten we een TINY HOUSE te gaan bouwen in natuurlijke bouwmethoden. Een goede vriendin van ons geeft les in natuurlijk bouwen en we organiseren met haar eind mei op ons terrein een cursus natuurlijk bouwen, waarbij we een tiny house neer gaan zetten. Een andere vriendin, die werkzaam is als architect, heeft aangeboden de bouwtekeningen te maken, de plannen zijn klaar, nu de uitvoering nog! Daarna moet de fundering voor het tiny house gebouwd gaan worden en de structuur van het huisje met palen om het dak erop te kunnen plaatsen. Een spannende actie, omdat we dit nog niet eerder hebben gedaan. Maar we hebben vertrouwen in ons kunnen en met hulp van vrijwilligers en goede uitleg van vriendin Barbara die de cursus natuurlijk bouwen gaat geven, moet het goed komen.

In de cursus komen diverse bouwtechnieken aan de orde zoals het bouwen van muren met strobalen (strawbale building), het maken van muren met stukken hout en klei (cordwood building), het opbouwen van muren met dunne takken en klei (wattle and daube) en het maken van fundering met zaken gevuld met aarde (earthbag building) en gaan we verschillende technieken leren om muren aan te smeren. Veel van de materialen kunnen we in onze eigen omgeving vinden, zoals de klei, waarmee van oudsher onze huizen ook gebouwd werden. In plaats van cement gebruikte men vroeger klei of leem, die gewoon ter plaatse opgegraven kon worden. Ons eigen huis, dat ongeveer 120 jaar oud is, is op deze manier gebouwd en staat er nog steeds! Een ander voordeel van natuurlijke bouwtechnieken is dat de isolatie vaak heel goed is, bijvoorbeeld bij het gebruiken van strobalen als muur, die dan aangesmeerd worden met leem. Deze dikke muren laten geen warmte of kou van buiten naar binnen en de vochtigheid wordt door de leem ook op natuurlijke wijze geabsorbeerd. Kortom, een nieuw experiment op ons mooie plekje met als resultaat hopelijk een lieflijk tiny house waarin we weer een heleboel gelukkige gasten zullen kunnen herbergen.

Een ander gevolg van de brand is, dat aan ons een subsidie is toegekend voor de wederopbouw van ons terrein. Op dit moment wordt er hard gebouwd aan een professionele keuken naast het terras waar in de zomer onze gasten van de maaltijden genieten. Voorheen stond op deze plek een schuur waarin we alles wat los en vast zat bewaarden en die in de brand volledig in de as is gelegd. Het werk vordert gestaag en over een paar weken is het klaar en kan ik eindelijk in een ruime professionele keuken mijn gerechten gaan klaar maken. Een lang gekoesterde wens wordt hiermee waarheid. De afgelopen tien jaar heb ik gekookt in een piepklein keukentje, waar ik zomers voor gemiddeld 20 personen per dag een drie-gangen menu klaar maakte. In de nabije toekomst gaat dat dus veranderen en mag ik in een ruime lichte ruimte gaan koken en krijg ik zelfs een afwasmachine! Deze positieve wending is vanzelfsprekend geweldig!

Tussen alle bedrijven door moeten we ons natuurlijk ook bezig houden met reclame en marketing en de boekingen lopen al goed. Terwijl buiten de regen met bakken uit de hemel komt, denken wij aan de ‘nieuwe’  tweedehands verhuur tenten die we eind april gaan opzetten en de inrichting van ons tiny house. De eerste vrijwilligers staan voor de deur en de plannen voor het aanplanten van nieuwe fruitbomen en bloemen zijn gesmeed. Naast de nieuwe keuken is een terras aangelegd waar we verhoogde bedden voor het planten van groenten en kruiden gaan bouwen, zodat ik dicht naast de keuken mijn groenten kan verbouwen.

regen

Op de berg laten we een grote watertank bouwen, waarna we sprinklers op de huizen kunnen plaatsen om onze veiligheid en die van onze gasten te waarborgen in geval er in de toekomst weer brand komt. De olijfbomen zijn gesnoeid, de tuinbonen komen al op. Een drukte van belang in ons paradijsje, dat moge duidelijk zijn… Kom het allemaal vooral zelf eens bekijken en kom genieten van deze prachtige plek. Na de branden is alles inmiddels weer groen en schieten overal nieuwe bloemetjes de grond uit, die we in de eerdere tien jaren nog nooit gezien hebben. De natuur herstelt zich razendsnel, wij genieten er met volle teugen van. Laat die lente maar beginnen, wij zijn er klaar voor.

Meer informatie vind je op onze website.