Ontspannend Alcochete

Lissabon is een fantastische stad waar je niet zomaar uitgekeken bent. Daardoor krijgen sommige leuke plekken eromheen misschien niet de aandacht die ze verdienen. Vandaag vertel ik je over zo’n plek, namelijk het dorp Alcochete. Als je vanuit de Algarve naar Lissabon rijdt ben je deze naam vast wel eens tegengekomen. Maar heb je ook ooit de moeite genomen er te stoppen?

Alcochete ligt aan de overkant van de rivier Taag, vanuit Lissabon bezien. Als je de imposante Vasco da Gama brug oversteekt kom je het vanzelf tegen. Bij mijn eerste bezoek aan Alcochete ben ik verrast door het prachtige uitzicht over de rivier en op Lissabon. We rijden langs vrolijk gekleurde, betegelde huisjes aan de ene kant en de Taag aan de andere kant. Ik draai het raampje open om die lekkere frisse zilte lucht op te snuiven. Hhhmm, dit begint al goed en ik ben nog niet eens uitgestapt!

Alcochete

Achtergrond

Namen in Portugal die beginnen met “Al” hebben vaak iets te maken met de vroegere Moorse bezetters. Dat geldt ook voor Alcochete. De naam komt van het Arabische “Alcaxete”, wat ovens betekent. Waarschijnlijk omdat de Moren hier grote kleiovens bouwden.

In de twaalfde eeuw werden de Moren hier verdreven door Dom Afonso Henriques, de eerste koning van Portugal. Daarna werd het een gewaardeerde bestemming voor de Portugese adel, voornamelijk om te jagen op everzwijnen en wolven.

Voor de inwoners van Alcochete speelt de rivier een grote rol. De economie werd opgebouwd rond zoutpannen, visserij en zeevaart. Degene die werkzaam waren in deze sectoren woonden in de Bairro das Barocas, de wijk van kleine straten dichtbij de rivier. Dit is nog altijd een wijk vol saamhorigheid én heel leuk om door te slenteren!

Alcochete

Manuel I

Wie in Alcochete goed op gevels en uithangborden let zal merken dat je vaak de naam Dom Manuel I tegenkomt. Dat komt omdat deze Portugese koning op 31 mei 1469 hier werd geboren. Hij regeerde in de hoogtijdagen van de Portugese ontdekkingen en gaf zijn naam aan de Portugese kunstvorm manuelismo. Natuurlijk staat zijn standbeeld in Alcochete, in de Jardim do Primeiro aan de, hoe kan het ook anders, Avenida Dom Manuel I.

Alcochete

Peixe

Zelf was ik het meeste onder de indruk van de algehele sfeer die het plaatsje uitstraalde. De geuren, kleuren en rust van een typisch Portugees vissersdorpje. Zo’n dorpje waar je heerlijk door de smalle straatjes vol betegelde huisjes kunt slenteren. Overal hangt de was buiten en staan de deuren open. De oudere generatie treft elkaar in de schaduw buiten en bespreekt het voetbal of de politiek. Wat een verschil met de toeristische gekte in Lissabon.

We lopen rond lunchtijd door het dorp en we volgen onze neus. Dat brengt ons bij restaurant Don Peixe, op het Largo António Santos Jorge. We gaan natuurlijk voor vis. Een heerlijk restaurant dit, waar moeder en zoon ervoor zorgen dat het ons aan niets ontbreekt!

Don Peixe

Shoppen

Tenslotte dan nog waar Alcochete misschien het bekendst om is, de grootste outletshopping van het Iberisch schiereiland. Het heet de Freeport Designer Outlet. Voor veel Portugezen én toeristen is dit de voornaamste reden om naar het dorp te komen. Hoewel, het ligt een aantal kilometer buiten het dorp, dus de meeste mensen zullen van Alcochete zelf niks zien. Alle grote, bekende merken hebben hier een winkel. Deze shopping is iedere dag tot tien uur ’s avonds geopend, dus je kan er op je gemakje rondkijken.

Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.