Bijzonder Slapen: Aldeia da Pedralva

Een slaperig dorpje in de Algarve omgetoverd tot slow living paradijsje. Ik was gelijk enthousiast! Misschien dat dat komt doordat wij natuurlijk standaard moeten leven met de herrie die verblijven in downtown Albufeira met zich meebrengt. Of misschien helpen de fijne foto’s op Instagram ook wel een beetje. Maar deze accommodatie moest toch hoognodig eens bezocht worden!

Na een smakelijke lunch in Vila do Bispo stappen we (na een korte stop bij de supermarkt) in de auto voor het laatste stukje richting het dorpje Aldeia da Pedralva. We rijden het dorp uit en al slingerend tussen de weilanden door verwijderen we ons steeds verder van de bewoonde wereld. Of zo voelt het in elk geval. Op een gegeven moment zien we rechts een bordje dat ons naar onze slow living slaapplek wijst. We slingeren en kronkelen nog even door over kleine weggetjes en ineens ligt daar het dorpje. Genesteld in het glooiende landschap met rondom uitzicht op niets dan de natuur. Het is niet voor niets plattelandstoerisme.

We parkeren de auto en melden ons bij de receptie. Na het inchecken en een korte uitleg over het hoofdgebouw, het ontbijt morgenvroeg en de openbare ruimtes wordt ons op een plattegrondje gewezen waar ons huisje zich bevindt. Oké, de volgende stap is dus de koffertjes uit de auto halen en ons installeren. Een vrolijke rode voordeur verwelkomt ons!

Slow living betekent in dit geval ook: geen internet en/of televisie. Je krijgt zo een beetje een idee hoe het er jaren voor deze uitvindingen aan toe ging in zo’n dorpje. Uiteraard heeft het hoofdgebouw, met receptie, bar en restaurant, wifi en je huisje wel gewoon een koelkast en andere gemakken. Het dorpje bestaat niet alleen uit huisjes voor de verhuur, er woont ook daadwerkelijk nog een handjevol mensen in het dorp. Ons huisje heeft een kitchenette, een woonkamer/eethoek en slapen doen we boven op een soort vide. Af en toe rijdt er een medewerker op een golfkarretje langs en we horen af en toe spelende kinderen. Verder is het stil. Er rijden geen auto’s in het dorp.

Ooit had dit dorpje zo’n 100 inwoners, echter dit aantal liep door de jaren heen hard terug. Zo ver zelfs dat er in 2006 nog maar negen mensen in het dorp woonden… Een vijftigtal huisjes was mede daardoor in verre staat van verval geraakt. Een groep vrienden zag er wel wat in om nieuw leven in het dorpje te blazen. Het kostte ze twee jaar om alle verschillende eigenaars/erfgenamen van de ruïnes op te sporen. Na de nodige onderhandelingen wisten ze een dertigtal woningen te bemachtigen. Maar daarmee was het verhaal uiteraard nog niet af…

De volgende uitdaging was het restaureren van de vervallen woningen. En op zo’n manier dat ze trouw bleven aan de oorspronkelijke huisjes. Er is veel gebruik gemaakt van de oorspronkelijke materialen en gerestaureerde huisraad. Dit alles om de sfeer en het gevoel van het oorspronkelijke dorp te behouden. En in 2010 was het dan eindelijk zover: Aldeia da Pedralva was klaar klaar voor zijn nieuwe uitdaging: weer leven!

Aldeia da Pedralva

De huisjes die te huur zijn herbergen verschillende reisgezelschappen (max. 8 personen). Er zijn huisjes met één, twee of drie slaapkamers en sommige huizen hebben daarnaast ook een terras en buitenruimte. Dus of je nou romantisch met zijn tweeën, met je gezin of met een vriendengroep op reis bent, er zit altijd een gepast huisje (of twee) tussen. Je kunt er voor kiezen om ’s avonds zelf de keuken in te duiken (de huisjes met terras beschikken daarnaast ook over een barbecue) of gebruik te maken van de twee restaurants in het dorpje: een pizzeria en een Portugees restaurant met als specialiteit bacalhau no pão.

Overdag zijn er allerlei verschillende activiteiten te doen/reserveren. Uiteraard kun je ervoor kiezen heerlijk te relaxen aan het zwembad, maar wil je wat actiever je dag indelen dan zijn er bijvoorbeeld fietsen te huur om de omgeving mee te verkennen. Ook hingen er vele wetsuits te drogen in de zon bij een rondje door het dorp. De stranden in de nabije omgeving zijn ideaal voor surfers.

Aldeia da Pedralva

Is slapen en tot rust komen in een traditioneel Portugees dorpje dat nieuw leven is ingeblazen ook wel wat voor jou? Neem dan een kijkje op de website en/of reserveer gelijk je huisje!