Voordat ik in Portugal kwam had ik nog niet zo vaak gehoord van noch de johannesbroodboom, noch van johannesbrood. Ik denk dat ik de bruine vruchten op de foto hierboven letterlijk nog nooit in levende lijve gezien had. Inmiddels weet ik dat deze boom en de bijbehorende vrucht van groot belang zijn voor allerlei zaken, en zeker voor de Portugese economie én gastronomie. Lees hier waarom dat zo is én welke grappige weetjes er nog meer te vertellen zijn rondom de alfarroba!
De johannesbroodboom heet in het Portugees de alfarrobeira. De boom wordt zo´n tien tot twintig meter hoog en heeft, in tegenstelling tot de sinaasappelbomen, weinig water nodig (250 a 350 mm per jaar is voldoende). De boom wordt ook wel figueira-do-egipto genoemd, er wordt aangenomen dat de boom uit dat deel van het Mediterrane gebied komt. De Grieken zouden de boom meegenomen hebben naar het westelijk Middellandse Zee gebied, hoewel soms ook gezegd wordt dat dit de Arabieren waren. De oude Egyptenaren gebruikten de vrucht van de boom al bij de preparatie van hun mummies en de Romeinen kauwden op de schil vanwege de zoete smaak.
De vrucht van de johannesbroodboom heet in het Portugees de alfarroba. Zowel de pitten binnenin de peul als het omhulsel zijn geschikt voor gebruik. De pitten worden veel gebruikt in de farmaceutische-, cosmetische-, textiel-, en voedingsindustrie (als emulgator). Ze worden hiervoor vermalen tot johannesbroodpitmeel (leuk woord voor galgje!). Het omhulsel van de peul wordt veelal voorgeschoteld aan het vee, maar wordt ook in ons eten gebruikt. In dat geval worden de peulen allereerst geroosterd en vervolgens vermalen. Het resultaat is carobpoeder, wat voor het grootste deel uit suikers bestaat. Desondanks is het een gezonde vervanger van cacao, want er zitten veel minder vetten in.
Portugal produceert per jaar rond de veertigduizend ton alfarroba. Hiervan blijft slechts rond de vijf procent in Portugal, terwijl de rest wordt geëxporteerd naar bijvoorbeeld Japan, Amerika en de Benelux. Met de handel in carob is rond de 32 miljoen euro per jaar gemoeid. Alleen Marokko produceert meer, maar de Portugezen claimen natuurlijk de beste kwaliteit te hebben.
Proeven van alfarroba
De gelijkenis met cacao zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld een alfarrobareep kan kopen in plaats van een ongezonde chocoladereep. Het meest wordt alfarroba echter gebruikt in toetjes, gebakjes en koekjes, zoals de bolo de alfarroba of de mousse de alfarroba. Veel toeristen denken dan ook met chocolade te maken te hebben, maar niet dus. Persoonlijk ben ik niet van al deze zoetigheden fan, het heeft best een uitgesproken smaak, maar wat ik erg lekker vind is de bolo algarvio. Dit is een taart gemaakt van een combinatie van typische ingrediënten uit de regio: johannesbrood, amandelen en vijgen. Heerlijk! Wil je wat gezonder aan het bakken? Kijk dan bijvoorbeeld eens hier of hier!
24 karaat
De zaden van de vrucht zijn vrijwel allemaal even zwaar. Hierdoor werden ze vroeger gebruikt als gewichtjes om bijvoorbeeld het gewicht van diamanten en goud aan te duiden. Het gewicht van één zaadje werd een karaat genoemd, de maat die nog altijd wordt gebruikt om het gewicht van edelmetaal weer te geven. Een ander leuk detail is dat het gerucht gaat dat alfarroba één van de geheime ingrediënten is in het recept van coca cola.
Hi! Ik heb Alfarroba meel gekocht in Portugal maar ik kan nergens een recept vinden voor een lekker taartje ermee zoals ik in Portugal heb gegeten. Ik vond jouw website online toen ik op Alfarroba zocht. Kan jij mij helpen aan een lekker recept? Groetjes, louise
Momenteel heb ik alleen deze voor je! Ik heb zelf ook nog johannesbroodpitmeel in huis en zeker plannen om het komende jaar nog een paar meer recepten te delen. 😋
En ook de alfarrobahoning is wel te krijgen – o.a. bij een oud boertje op de woensdagochtendmarkt in Quarteira gekocht.
De bonen zijn heerlijk, als chocoladevervanger! Wel oppassen voor de pitten, want die zijn dol op kronen en kiezen…
In november zijn ze volop te vinden.
Ok, Ik ben wat op onderzoek uitgegaan… Belangrijk is dat je carob poeder gebruikt en geen johannesbroodpitmeel! Verder blijkt het geen makkelijk recept om te vinden. Ik ben ervan uit gegaan dat je de Tarte Três Delícias do Algarve (johannesbrood, vijg en amandel) bedoelde? Of ben je op zoek naar alleen de johannesbrood variant? Beide worden veel gegeten in de Algarve namelijk.
Laat maar weten en ik zoek verder!
Haai Malou
Die is het idd, Tarte Três Delícias do Algarve
Het zou geweldig zijn als je dat recept kan vinden incl igredienten
Ik heb mijn schoonzus inmiddels ook gevraagd of zij aan dat carob kan komen. Zij koop veel aparte voedingsstoffen en middelen via internet.
Super bedankt weer
Ik heb een recept voor je gevonden! Zou je ons een mailtje kunnen sturen op blog@saudadesdeportugal.nl, zodat ik je het recept (na vertalen) toe kan sturen? Fijne feestdagen alvast!
Ik wil graag het recept ontvangen van de tarte alfaroba of zoals ik hem gegeten heb, tarte Algarve in Quarteira
Daarbij de vraag is het johannesbroodboom meel hier te krijgen of als ik dit vervang door cacao is het dan dezelfde hoeveelheid
Ik zit op het moment in Portugal, maar ik zal eens voor je kijken! We houden je op de hoogte.
Marlou, geweldig en alvast bedankt
Voor nu geniet er lekker van, ik ben al weer 2 weken thuis maar mis het enorm
Ik ben je niet vergeten hoor! Net dit weekend terug gekomen, dus nog even alles op orde zien te krijgen en dan ga ik voor je op onderzoek. 🙂
Ik wacht geduldig af