Doen in de Algarve: 5 festivals en feesten

In de serie “Doen in de Algarve” geef ik je iedere maandag vijf tips voor jouw ultieme vakantie in de Algarve. Vandaag één van mijn favoriete onderwerpen: festivals en feesten! De Algarve heeft zoveel leuke! Feest mee met de Portugezen met lekker eten, drinken, muziek en nog veel meer!

Feira Medieval de Silves

In augustus wordt in de middeleeuwse stad Silves een fantastisch middeleeuws festival gehouden. De kleine straatjes worden gedecoreerd in het thema, figuranten vullen de straten, je kunt aan lange tafels eten, zittend op strobalen en er zijn leuke kraampjes, waarzeggers en riddergevechten. Dit jaar wordt het festival gehouden van 12 tot 21 augustus. Meer informatie vind je op Facebook.

Silves

Festival da Sardinha

Het sardientje is niet alleen populair in Lissabon. Ook in de Algarve smullen ze er van en dan vooral tijdens het sardientjesfestival van Portimão. Koop een plastic bordje met sardientjes en gekookte aardappelen bij één van de stalletjes en geniet van de muziek en dans om je heen. Vergeet ook niet een blik te werpen op de grote barbecues achter de stalletjes, waar mannen zich in het zweet werken om al deze sardientjes te grillen. Ik heb de data van dit jaar nog niet kunnen ontdekken, maar het zal ergens halverwege augustus worden.

Festival da Sardinha

Festival do Marisco

Nog meer lekkers eet je op het zeevruchtenfestival van Olhão. Krab, kreeft, schelpdieren en natuurlijk de typische cataplana kun je hier proeven. Daarnaast komen grote Portugese muzieksterren optreden. Dit jaar kun je dit festival bezoeken van 9 tot 14 augustus. Wie er dit jaar komt optreden is nog niet bekend, dus houd de website in de gaten. Is het lastig voor je om Olhão te bereiken? In Albufeira vind je een kleiner alternatief (en zonder de sterren), de Festas do Pescador, wat altijd het eerste weekend van september wordt gehouden.

Festival do Marisco

Festa das Tochas Floridas

Een bijzonder religieus feest mag ook niet missen in deze top vijf. In het dorp São Brás de Alportel vullen op paaszondag de straten met mensen die naar de processie komen kijken. Na de mis worden door mannen grote bloemenfakkels (vroeger waren dit lange kaarsen) vanuit de kerk door het dorp gedragen. Tijdens de processie roepen ze volop “halleluja”. Meer dan een kilometer lang zijn de straten bedekt met een bloementapijt en ook de huizen zijn kleurrijk versierd. Het plein voor de kerk is de rest van de dag het toneel van vrolijke festiviteiten, met eten en muziek.

Festival Med

We sluiten de top vijf af met een mooi cultureel festival in het stadje Loulé. Centraal staat de wereldmuziek, dus er zijn vele optredens van artiesten uit allerlei landen ter wereld, maar ook theater, kunst, fotografie en gastronomie spelen een rol. De straten van het historische centrum van Loulé vormen een prachtige achtergrond. Dit jaar kan je het Festival Med bezoeken van 30 juni tot en met 2 juli. Het programma zal volgen op de website.

Meer weten? Lees de hele serie “Doen in de Algarve“!