All Inclusive vakantie in Portugal

Ben jij een fan van All Inclusive? En vraag je je af of een vakantie in Portugal geschikt is voor jou? Vandaag vertel ik je wat je kan verwachten bij een All Inclusive vakantie in Portugal. Is het echt alles inclusief? Bieden de resorts alles om niet van je plek te hoeven komen? Welke andere toeristen kom je er tegen? En natuurlijk: is het eten lekker?

Drie belangrijke punten

Om te beginnen is belangrijk dat je dit type hotels eigenlijk alleen ziet in de Algarve en op de eilandengroep Madeira. Daarnaast is het goed te weten dat een All Inclusive in Portugal is iets heel anders dan in bijvoorbeeld Turkije. Enorme resorts met aquaparken en complete winkelstraten vind je in Portugal niet. Een derde ding dat je moet weten is dat er weinig hotels zijn waar je uitsluitend All Inclusive kan boeken. Vaak kan je ook gewoon kiezen voor halfpension, volpension of zelfs logies. In die gevallen zullen dus niet alle gasten de hele dag in en rond het hotel blijven.

Twee soorten All Inclusives

Je kan grofweg twee soorten All Inclusive hotels onderscheiden. Laten we ze voor het gemak de luxueuze variant en de relaxing variant noemen. De luxueuze variant wordt door bijvoorbeeld golfers veel gebruikt. Zij komen naar Portugal om te golfen en niet om te zoeken naar een leuk restaurantje of café. Ze overnachten in vijfsterren hotels met één of meer restaurants, waar ze verzekerd zijn van een hoge kwaliteit. Ze rusten uit in en rond het hotel als ze niet op de golfbaan staan en drinken nog een drankje voor het slapen gaan.

Voorbeelden in deze categorie zijn de RIU hotels van TUI, zoals RIU Guarana in de Algarve en RIU Palace Madeira. Of de Pestana hotels zoals Pestana Bay op Madeira. Iets minder chique, maar nog altijd uitstekend zijn de hotels van de groep Vila Galé, zoals Vila Galé Lagos in de Algarve of Vila Galé Santa Cruz op Madeira.

Dan de tweede soort All Inclusives. De relaxing variant wordt bezocht door mensen die lekker aan het zwembad willen hangen, misschien eens naar het strand willen kuieren en vaak ook gebruiken maken van het entertainment voor de kinderen. Hier gaat het veel meer om de gezelligheid tussen de gasten en je geen zorgen maken om oplopende kosten door een ijsje meer of minder.

Voorbeelden van deze variant zijn de Adriana Beach Club, Clube Humbria en Club Albufeira in de Algarve. Of op Madeira het Savoy Calheta Beach.

Echt alles inclusief?

De term All Inclusive doet vermoeden dat alles inclusief is. Helaas, zo werkt het niet. Op bepaalde tijdstippen op de dag worden bepaalde maaltijden geserveerd. ’s Ochtends een ontbijt, ’s middags een lunch en ’s avonds een diner. Soms mag je kiezen waar je gaat eten, maar soms zijn er ook beperkingen, bijvoorbeeld een uitzondering op het à la carte restaurant. De “gratis” drankjes zijn veelal beperkt tot alcoholvrije en alleen binnenlandse alcoholische dranken. Snacks en ijsjes zijn ook meestal gelimiteerd te krijgen in bepaalde tijdsvakken.

In de praktijk kan je nog steeds heel veel eten en drinken binnen het concept van All Inclusive. Je zult zeker niets tekort komen. Maar om teleurstellingen te voorkomen moet je voordat je gaat boeken echt heel goed lezen wat de voorwaarden zijn.

Het eten

Tja, deze vraag moet je eigenlijk niet stellen aan Marlou en mij. Wij vinden het heerlijk om in kleine, Portugese restaurantjes met de locals te eten. We zijn dol op de smaken van de traditionele Portugese keuken. En die vind je nou net niet in de All Inclusive hotels. Dat betekent natuurlijk niet dat de kwaliteit niet goed is. Integendeel, de restaurants zijn vaak uitstekend en de keuze enorm.

Het gemiddelde All Inclusive hotel heeft twee of drie restaurants. Je ziet vaak Italiaanse en Aziatische restaurants ter afwisseling van het buffet. Ook hier geldt natuurlijk weer: let voor boeking goed op wat geldt voor jouw favoriet. Als je vooraf betaalt voor alle maaltijden moet je natuurlijk wel zeker weten dat je smakelijk zult eten!

Onze favorieten

Ik heb jaren in het toerisme gewerkt in Portugal. Daardoor heb ik een aantal All Inclusive hotels mogen uitproberen. Hoewel we voor onze eigen vakanties eerder voor rondreizen zouden kiezen, kan ik me zeker voorstellen hoe fijn het is om in een resort te relaxen. Mijn aanrader zou zijn de Adriana Beach Club (Algarve), omdat dit echt een All Inclusive sfeer heeft, maar vooral door het prachtige Falésia strand. Ik genoot ooit eens in de prachtige Robinson Club Quinta da Ria. Dit ligt in de veel rustigere oostkant van de Algarve. Dit zou mijn aanrader zijn als je veel faciliteiten binnen het resort wilt en echt wilt relaxen.

Liever naar een eiland? Kies dan voor het heerlijke Porto Santo. Dit eiland is één en al prachtig zandstrand en heeft het Pestana Porto Santo. Dit All Inclusive hotel is een overdaad aan luxe vol exotische sfeer.