Recept: Ameixas de Elvas

Pruimentijd! Het Nederlandse pruimenseizoen loopt ongeveer van juli tot september. Dus dit is het uitgelezen moment om een recept te delen waarbij het geheel om deze vrucht draait. Zoals de naam (Ameixas de Elvas) al doet vermoeden is het een specialiteit uit Elvas, gelegen in de Alentejo. Maar je kunt ze dus ook zelf thuis eens maken. Heb je een pruimenboom in je tuin staan, dan is dit helemaal een ideaal recept om eens te proberen.

Klein voordeel: je hebt er maar weinig ingrediënten voor nodig en het recept is simpel! Je kunt er voor kiezen om de pruimen in zijn geheel te gebruiken of te ontpitten. Gebruik in dat geval een pruimenontpitter, je wilt namelijk hele pruimen voor dit recept.

Ingrediënten

2 kilo pruimen (in Portugal gebruiken ze Rainha Cláudia)
2 kilo suiker
3 liter water

Bereiding

Begin ’s ochtends met dit recept.

Spoel allereerst de pruimen goed af onder de kraan en verwijder eventuele steeltjes. Gebruik de pruimenontpitter om ze van hun pit te ontdoen. Zet een pan, met hierin twee liter water, op het vuur en breng aan de kook. Voeg de ontpitte pruimen toe en kook rustig door tot de pruimen rimpelen en zacht worden.

Zet een grote kom of bak met koud water klaar. Schep de pruimen nu voorzichtig uit het water en leg ze in de bak met koud water. Laat de pruimen nu 12 uur zo staan ​​en ververs het water elke drie uur, dus vier keer in totaal.

Los de suiker op in één liter water en breng rustig aan de kook, tot er een siroop ontstaat. Als de siroop van de lepel loopt en een licht plakkerig laagje achterlaat is hij klaar. Giet de pruimen af en laat goed uitlekken. Voeg dan de pruimen toe aan de siroop en breng opnieuw aan de kook. Zodra de siroop weer kookt schep je de pruimen er voorzichtig uit in een vergiet of zeef. Doe ze vervolgens in een schaal.

Breng de suikersiroop wederom aan de kook tot hij verder is ingedikt en in brede stralen van de lepel loopt. Giet hem over de pruimen in de schaal en laat ze een nacht staan. Zorg dat ze goed onderstaan.

Giet de volgende dag de siroop weer in een pannetje en verwarm hem opnieuw tot rond de 115º C. Als je er een schuimspaan doorhaalt en hierop blaast komen er als het goed is kleine belletjes uit die onmiddellijk barsten. Dan is hij op het juiste punt! Giet de siroop weer over de pruimen en laat dit keer drie dagen zo staan.

Herhaal na drie dagen de eerste handeling. Dus schep de pruimen uit de siroop en breng opnieuw aan de kook. Maak je duim en wijsvinger nat met koud water een pak een druppel siroop tussen je vingers. Druk je vingers samen en haal ze een paar keer uit elkaar. Als zich een draadje vormt tussen je vingers is de siroop klaar.

Steriliseer je pot en deksel minstens vijf minuten in kokend water. Giet/schep dan de pruimen en siroop in de hete, gesteriliseerde pot. Vul de pot tot ruim een centimeter (maximaal) van de bovenkant. Veeg de randen goed af met een vochtige doek om eventuele restjes te verwijderen. Sluit de pot vervolgens goed af met het deksel. Laat de ameixas de Elvas nu minstens acht dagen staan voor je ze gebruikt.

Ameixas de Elvas

Heerlijk bij bijvoorbeeld de Sericaia Alentejana die ik eerder al eens deelde.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.