Saudades dos Açores: Angra do Heroísmo

Angra do Heroísmo is een heerlijke stad met leuke straatjes waar je rustig kunt rondlopen. Vooral de kleine straatjes met mooie oude huizen zijn interessante objecten om verrassende foto’s te maken. Je komt elementen tegen die echt dateren uit de 15de eeuw, zoals gevelstenen en jaartallen. Wie van borduurwerk houdt kan het Casa dos Bordados bezoeken. De Azulejos op de buitenkant van de zaak laten een mooi tafereel zien van een vrouw de aan het borduren is. Interessant om eens binnen te lopen en al het moois te bewonderen. Uiteraard is het handwerk ook te koop.

In de Rua do Rego bevindt zich de markt o Mercado Duque de Bragança. Het is deels overdekt met wat kleine winkeltjes. Natuurlijk tref je er vis aan, een slager, groenten en fruit stalletjes waar je ook een kamerplantje kunt kopen. Er zijn een paar delicatessenwinkeltjes waar je typische producten van het eiland kunt krijgen zoals jam, visconserven, kaasjes, zeep en wijn van het eiland Pico. Het is altijd mijn wens geweest om een bezoek te brengen aan dat eiland dat onder andere bekend is om zijn wijnproductie maar het is er nog niet van gekomen. En zo is dat ook met São Jorge; een langgerekt eiland dat bekend is om zijn Fajãs (kliffen) en Queijo de São Jorge. Maar goed, wellicht komt het er ooit nog wel eens van.

Nu ik het toch over gastronomie heb; ik kan maar één ding zeggen; wie van visgerechten houdt zit hier goed. Op de markt kun je onder andere vissen zien met de naam erbij die alleen in de wateren rondom de Azoren voorkomen en daar worden gevangen. Het lekkerste is natuurlijk een gegrilde vis met salade, rijst en huisgemaakte frietjes.  Een heerlijk glas witte wijn van het eiland Pico erbij; er zijn  een paar wijnhuizen die wijnen produceren die zéker de moeite waard zijn om eens te proberen.

En dan is er Alcatra; traditioneel een stoofgerecht met rundvlees in een schaal met deksel van barra (klei) geserveerd dat uit de oven komt. Maar er is ook een andere variant; Alcatra de peixe; met 3 soorten vis, er zit dan ook zeepaling in (congro) die wat vet is. Je kunt ook vragen of je hem zonder die paling kunt krijgen. Zo wordt er ook vissoep geserveerd in een bol brood dat is uitgehold met het kapje als deksel. Wie het aandurft: lapas com alho; zeeslakken met knoflook van de grill. Met een goede droge witte wijn erbij is het een gewaagd voorgerecht. Gegrilde visspiesen met allerlei soorten vis is ook aanbevelingswaardig.

Je kunt ook altijd wel afgaan op de prato do dia; vooral bij vis is dit een aanrader; zó vers van de markt op het bord. De internationale keuken is ook aanwezig; naast typische traditionele gerechten kun je tegenwoordig ook andere gerechten eten. Het is maar net waar jouw voorkeur ligt. Je kunt rond lunchtijd gaan eten waar de Portugezen naartoe gaan. Voor ons is een prato do dia (dagschotel) zeer betaalbaar. En dan komen wij aan bij de sobremesas; de nagerechten. Er worden naast ijs allerlei huisgemaakte desserts aangeboden op de kaart, verse ananas van het eiland São Miguel; héérlijk. Probeer ook eens de mousse de ananas; ananasmousse, pudim flãn, de bekende karamelpudding, of mousse de chocolate. Besluit de maaltijd met een kopje koffie en eventueel een likeurtje van de Azoren.

Angra do Heroísmo

Kortom; genoeg heerlijkheden aanwezig om eens te proeven en te genieten van de lokale lekkernijen op het eiland. Nog een tip: restaurante Beira Mar in São Mateus de Calheta is hét restaurant om te genieten van allerlei visgerechten. Maar daarover meer wanneer ik genoeg over Angra do Heroísmo heb verteld en wat andere plaatsjes ga bekijken.


Petra is fervent Portugal liefhebber en heeft Portugese Taal-en Letterkunde gestudeerd met een uitwisselingsjaar aan de Universiteit van Coimbra. Verder heeft ze een passie voor de Azoren en interesse/kennis in en van Portugese wijnen. Ook is ze Docente Portugese taal, Tolk en vertaler.