Ansichtkaart uit Abrantes

Abrantes is een plaats in de Ribatejo aan de Taag, in het midden van Portugal. Ik had voor ik hier naartoe ging eigenlijk geen idee wat ik ervan moest verwachten. Zoals je aan de foto’s kunt zien, zat het weer niet echt mee die dag. Maar we hielden het (redelijk) droog en konden te voet de verschillende bezienswaardigheden bekijken. Tal van onontdekte plekjes wachten op je in deze mooie, niet toeristische, stad!

De stad werd gesticht in het midden van de 12de eeuw door de eerste koning van Portugal: D. Afonso Henriques. De naam Abrantes is afgeleid van het Latijnse Aurantes, wellicht verwijzend naar vroegere afzettingen van goud (Latijn: Aurum) langs de Taag.

Naast de hier genoemde bezienswaardigheden staat Abrantes vooral bekend als de meest bloemrijke stad van Portugal. Elk jaar in mei wordt de stad met bloemen versierd tijdens de stadsfeesten en concurreren de kleurrijke straten met elkaar om uitgeroepen te worden tot meest verblindende straat.

Castelo de Abrantes

Het stadsbeeld is heuvelachtig, maar het omliggende landschap is vlak en Abrantes heeft een paar uitkijkpunten waar je kilometers ver over de riviervlakte uitkijkt. Een middeleeuws kasteel (ook wel Fortaleza de Abrantes genoemd) mag dan natuurlijk niet ontbreken op het hoogste punt! In de 18de eeuw werden de gebouwen van het kasteel aangepast zodat ze een regiment van de koninklijke cavalerie konden herbergen. Vandaag de dag kun je de verschillende gebouwen, die verspreid liggen over een weide, bezoeken. En vergeet niet van het geweldige uitzicht te genieten! Het kasteel is vrij toegankelijk.

* R. Dom Francisco de Almeida, Abrantes

Igreja de São Vicente

Dit Nationale Monument (in maniëristische stijl) werd gebouwd door de Orde van Christus, ter vervanging van een eerdere kerk die er stond, en stamt uit de 16de eeuw. De hoofdgevel bestaat uit drie panelen. Waarvan vooral de rechterkant opvalt, hier zie je een vierhoekige klokkentoren met een apart piramidevormig dak bedekt met azulejos. Links een eenvoudige klokkentoren. Er zijn missen op maandag t/m vrijdag om 19:15 uur, op zaterdag om 19:00 uur en zondags om 11:30 uur. Verder moet je een beetje geluk hebben dat de kerk open is, wil je hem bezichtigen (dit is niet standaard het geval).

* Adro de São Vicente, Abrantes

Jardim da República

Tot 1940 was dit een normaal plein, maar in een poging om de stad te verfraaien werd het omgetoverd tot een soort park. Er is een klein café waar je fijn buiten kunt zitten. Dit te midden van prachtig aangelegde en onderhouden tuinen, vol kleurrijke bloembedden, een gazon, verschillende planten & bomen, geplaveide paden (calçada portuguesa) en schaduwrijke tuinbanken waar je van de stilte of een goed boek kunt genieten. Het is er heerlijk rustig, plus je hebt aan alle zijdes een geweldig uitzicht over de stad, de Taag en de omliggende landschappen. We komen een paar verdwaalde joggers tegen, maar zien verder alleen dieren.

* naast het klooster van São Domingos

Historisch Centrum

In de oude stad zijn gezellige pleinen verbonden door smalle geplaveide straatjes. Abrantes kreeg in 1916 stadsstatus en floreert sindsdien. Het historische deel van de stad is dan ook een doolhof van glooiende smalle, geplaveide straatjes met charmante oude huizen en fijne pleinen. Hier en daar fleuren planten en bloemen de voortuintjes en gevels op. Portugese gezelligheid heeft de overhand als je door dit deel van de stad loopt. Veel van de bewoners zijn al op leeftijd en keuvelen gezellig met de buren op de stoep voor hun huis.

Op Verkenning in Abrantes

Mercado de Abrantes

Een heel ander gevoel krijg je bij de lokale markthal. Dit zou je in eerste instantie niet verwachten, maar… Deze moderne markthal is onder architectuur gebouwd en ademt daardoor een geheel andere sfeer uit dan het oude centrum. De nieuwe markthal is tegelijkertijd gebouw en straat. Men kan oversteken, van de ene straat naar de andere. Een straat, gevormd door muren en bedekt met een witgewassen laag van zichtbaar beton. Zoals in vele culturen, vindt de markt normaal gesproken plaats op straat. Het idee achter deze markthal is dan ook dat verkopers hun zaken doen vanuit karren, geïmproviseerde stands en tenten, waardoor de markthal en de stad samen zouden moeten smelten.

* R. Nossa Sra. da Conceição 24, Abrantes

Street Art

Loop je door de straten van Abrantes dan kom je verschillende soorten street art tegen. Sommige kunstwerken kunnen niet missen en bedekken hele gebouwen. Andere zijn op het eerste gezicht misschien minder zichtbaar, maar net zo aanwezig. Ga bijvoorbeeld op zoek naar de mannetjes (zie tweede foto) van Isaac Cordal op de muren van willekeurige gebouwen en kijk hoeveel jij er kunt spotten. Balancerend op een scheur in de muur, een raamkozijn of een telefoonkabel…

Doces Abrantinos

Last but not least. De lokale specialiteiten van de stad (doces Abrantinos) mogen natuurlijk niet achterblijven. Ben je in Abrantes probeer dan minstens een van die heerlijkheden in een plaatselijke pastelaria bij een kopje koffie. Zoals een ‘Palha de Abrantes‘ (zie foto hieronder) of een ‘Tigelada de Abrantes’. Beide vallen onder de noemer doçaria conventual, oftewel zoetigheden die gemaakt worden met veel suiker en eigeel. Verder kun je hier ook prima terecht voor verschillende soorten broas (niets lekkerder dan een verse).

Op Verkenning in Abrantes

Als laatste nog een lunch tip voor als je op zoek bent naar een fijn plekje om wat te eten: Santa Isabel. Dit restaurant valt een beetje in de categorie verborgen pareltjes. Je zou er zo aan voorbij lopen… Maar eenmaal binnen gaat er een wereld aan gangetjes en kamertjes voor je open. Super knus en gezellig! Lekkere kaasjes en rauwe ham vooraf. Wij kozen voor Secretos de Porco (van de grill) als hoofdgerecht.

* R. Santa Isabel 12, Abrantes

Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.