Aqueduto das Águas Livres

Potverdikke, hadden we hier nou geen zonnigere dag voor uit kunnen kiezen?! Met het Aqueduto das Águas Livres schitterend in de zon en een prachtig uitzicht over de vrolijk gekleurde huisjes onder een strak blauwe lucht? In plaats van een grijs en grauw geheel… Sommige dingen heb je nou eenmaal niet voor het zeggen. Buienradar gaf zonnig en warm aan en meestal klopt die bij mij wel. Dit keer zat hij er echter goed naast… Maar dat mag de pret niet drukken! Wel besluiten we om een taxi te pakken in plaats van het openbaar vervoer, want bbrrr wat is het frisjes.

Misschien wel een van de meest verrassende beelden van Lissabon als je de landing inzet naar het vliegveld. Een honderden jaren oud aquaduct zo midden in een wereldstad. Een nationaal monument sinds 1910 en dat is een bezoekje altijd wel waard.

Met de bouw van dit aquaduct werd in 1731 gestart en voordat hij helemaal klaar was (1799) voorzag het de gehele stad al van vers drinkwater. Het hele project werd  betaald door een speciale omzetbelasting te heffen op rundvlees, olijfolie, wijn en andere producten. Op 1 november 1755 trof een grote aardbeving de stad, maar het gloednieuwe aquaduct bleef intact.

Het gehele aquaduct bestaat uit het hoofddeel met een totale lengte van 14 km, vanaf de hoofdbron in Caneças tot aan “Mãe d’Água” (het reservoir) in Amoreiras. Met daarnaast verschillende secundaire secties om water van ongeveer 60 bronnen te transporteren. Plus vijf “galerijen” voor het van water voorzien van ongeveer 30 fonteinen in de hoofdstad.

Het meest imponerende deel van dit geweldige bouwwerk is dat in Alcântara. Het heeft 21 ronde en 14 spitse bogen, waarvan de grootste 65 meter hoog en 29 meter breed is (de grootste stenen boog ter wereld). Het aquaduct is in 1973 in zijn geheel uit gebruik genomen en werd in 1986 pas toegankelijk gemaakt voor het publiek.

Aqueduto das Águas Livres | Saudades de Portugal

Vandaag de dag is een deel van het aquaduct te bezoeken/bewandelen. Je koopt je gewenste kaartje en wandelt dan aan de rechterzijde over het aquaduct. Rechts van je kijk je uit over de stad en voor je zie je de rest van het aquaduct dat zich een weg baant over de vallei. Imposant! Helemaal als je bedenkt hoe lang dit bouwwerk er al staat. Op een gegeven moment kom je een open deur tegen. Zodra je daar doorheen stapt sta je binnenin de structuur. Hier liep vroeger het water. Eindeloze gangen… Aan de andere zijde verlaat je de krochten weer en kun je via deze zijde terug lopen naar het begin punt.

Besluit je alleen het aquaduct te bezoeken, dan ben je denk ik maximaal een uurtje kwijt. Combineer je het met bijvoorbeeld het watermuseum, dan kost het je wat meer tijd. Al met al een leuk uitje voor als je eens wat anders wilt zien in Lissabon. Loop na afloop ook zeker nog even langs de herdenkingsboog in de wijk Amoreiras.

  • Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:30 uur.
  • Standaard kaartjes kosten €3
  • Entree inclusief Reservatório da Mãe d’Água das Amoreiras (watermuseum) €5 – gesloten op zondag en maandag.
  • Elke eerste zaterdag v/d maand kun je om 11:00 uur met een rondleiding mee, deze kost €5 p.p. (vooraf reserveren) 

* Calçada da Quintinha 6, 1070-225 Lisboa, Portugal