Arco da Calheta: Klimaat Madeira

Met warme zomers en milde winters tref je op Madeira een prettig klimaat. Het is qua temperatuur dan ook het gehele jaar een prettige vakantiebestemming met een gemiddelde temperatuur van 18 tot 24 graden. De temperaturen van de oceaan hier hebben dezelfde waardes en daarom ook ideaal om watersport hier te bedrijven of gewoon lekker in de zee te dobberen.

Als je op Madeira woont vragen veel gasten en bekende wel eens wat voor soort weer het op Madeira is. Bijzonder genoeg heeft bijna iedereen wel eens van Madeira gehoord, maar weet niemand precies wat je kan verwachten op het eiland. Of soms wel eens waar het ligt. Voor ons de kans om te vertellen hoe het zit hier op Madeira. Wij zijn wel gewend met dit soort vragen om te gaan. Voorheen bijna 20 jaar een Hotel Restaurant gerund op het waddeneiland Texel. En daar kregen we ook altijd deze vragen. Uiteraard omdat de gasten vaak informatie vanuit binnen de gemeenschap eerder geloven of vertrouwen blijkbaar. En de weer-apps soms zo anders zijn onderling qua voorspelling of weergave van de actuele status op Madeira is het bijna het jaar rond een mooi soort ‘lenteweertje’.

Het weer wat we vanuit Nederland wel kennen als iedereen weer fluitend op de fiets kan, en de eerste terrasjes bezet worden. Vrolijke mensen, de eerste zonaanbidders pakken de stralen gretig op en je voelt gewoon dat de zomer eraan komt. Dat is een mooie passende omschrijving van het te verwachten gemiddelde klimaat hier op het eiland.

Wij wonen aan de zuidkant van het eiland in Arco da Calheta. Voor bijna alle Madeirense ook wel bekend als een plek waar het mooi beschut is, en bijna altijd mooi weer is. Het is gelegen in een kom aan de zuidkust. Arco staat voor boog in het Portugees. Vandaar de naam ook. De boog is als een kom uitgesneden in het eiland. Wat er voor zorgt dat het vaak in de luwte ligt. Via deze link kun je fantastisch goed zien hoe het wolken er meestal uitziet vanuit de ruimte gezien. Dat verklaart gelijk ook waarom wij voor deze kant van het eiland hebben gekozen.

Bijna het gehele jaar door komt de wind vanuit het noorden of noordoosten hier op Madeira. Daarom zie je ook aan de zee dat de noordkant veelal ruigere zee heeft en ook de hellingen een ander soort begroeiing hebben ivm de neerslag. Als je de weerkaart van bijvoorbeeld Windy ziet, dan begrijp je ook direct waarom de zuidkant een luwere positie heeft ten opzichte van de noordkant. Bijzonder is het ook dat Madeira door de ligging in zee en de steile kust (vulkanisch eiland, maar niet actief) en z’n hoogte tot wel boven 1800 meter veel microklimaten heeft. Dat wil zeggen dat het hele eiland door z’n vormen diverse klimaten heeft.

Dit ervaar je bijvoorbeeld wanneer je op een dag in Funchal volledige bewolking zou kunnen hebben, terwijl in Arco de lucht strak blauw is. Of andersom gebeurd dit ook natuurlijk. Gelukkig is het altijd maar voor korte tijd en blijft de temperatuur vriendelijk. Het fijne is dat je hoog in de bergen heerlijk kunt genieten van frisse temperaturen terwijl het schitterend mooi helder weer is. Variërend van ruige berglandschappen tot mooi dicht begroeide stukken waar een dromerige mist of nevel kan staan wanneer je vroeg arriveert.

Fanal is daar een goed voorbeeld van, de moeite waard om te bezoeken. Ook in de ochtend een hoger gelegen stuk (1600-1800 meter) tijdens de zonsopkomst kan echt fris zijn met temperaturen rond vriespunt. Maar als de zon opkomt voel je de warmte direct op je huid. Onbeschrijfelijke ervaringen zijn dat. Genieten van je meegebrachte kopje thee in de thermosfles, uniek en echt een aanrader. Wij doen het regelmatig samen in de vroege ochtend.

Met een gemiddelde temperatuur van rond de 20 graden is het echt fijn hier. Goed om te weten dat wanneer je naar de temperatuurkaarten kijkt online je moet weten dat dit werkelijke gemeten waardes zijn. Maar zoals vele wel weten is het belangrijk dat het pas telt hoe het echt aanvoelt (de werkelijke gevoelstemperatuur). Dit betekend dus in de praktijk dat 18 graden online gemeten door de meetstations voelt als 23 graden met de zon op je gezicht. Dit maakt nogal een verschil en schrikt de meeste zonaanbidders die dagenlang op een bedje liggen op tropische locaties toch wel af.

Gelukkig hebben wij en vele andere deze bijzondere ervaring van het klimaat op Madeira al een poosje door. We zijn niet voor niets hierheen verhuisd, en zeker niet na een nachtje slapen besloten. Dave komt hier al bijna 20 jaar op Madeira, dus die weet dat het vaak beter is dan op de ‘weer-app’ voorspelt wordt. Om een niet voor verrassingen te staan is het al snel een gewoonte om hier op pad te gaan met een kledingstijl die bestaat uit meerdere laagjes. Of een licht jasje, sweater of sjaal meedraagt is al voldoende. Wanneer je een kwartiertje omhoog rijd vanuit Arco richting Rabaçal en daar uit de auto stapt is het goed mogelijk dat je een redelijk fris windje hebt. En eenmaal een stukje verder lopen weer een soort van heuvelrug passeert waardoor het onmiddellijk 10 graden warmer is. De wind valt weg en de zomer is er direct qua warmte. Met deze wetenschap kun je bedenken dat er op Madeira altijd wel een plek is waar het goed en mooi weer is.

Liefs vanaf Madeira
Anne & Dave

Volg ons op social hier: Facebook en/of Instagram.