Het is maar een klein dorpje in de Alentejo. Maar er valt veel meer te zien en doen dan je misschien op het eerste gezicht zou verwachten! Vanuit bijvoorbeeld Évora, het ligt maar op korte afstand, leent het zich uitstekend voor een dagtripje. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om in Arraiolos zelf te overnachten, in de prachtige pousada.
Castelo de Arraiolos
Het kasteel van Arraiolos (ook wel Paço dos Alcaides genoemd) is een middeleeuws kasteel. Het is één van de zeldzame ronde kastelen ter wereld. In 1217 gaf D. Afonso II toestemming voor de bouw van het kasteel. Er werd echter pas met de bouw gestart in 1306. Tot het einde van de 16de eeuw was het kasteel nog bewoond en in 1613 waren het kasteel en de bijbehorende gebouwen al in een vergevorderde staat van verval. Rond 1640 werden de stadsmuur en het kasteel vervolgens verbouwd om strategische redenen. Slechts een paar jaar later in 1655, verkeerde het kasteel echter alweer in vervallen staat. Een eeuw later verergerde de aardbeving van 1755 de schade.
In 1910 werd het kasteel geclassificeerd als een nationaal monument. Rond 1960 werden het kasteel en de muren van Arraiolos gedeeltelijk gerestaureerd. Het bestaat uit een stevige, brede en gelijkmatige muur in een ellipsoïde vorm. Het wordt momenteel goed onderhouden. De klokkentoren, verrijkt met een torenspits is in iets mindere staat dan de muren. Middenin, binnen de kasteelmuren staat de Igreja do Salvador. Volgens een lokale legende is er een geheime ondergrondse doorgang die het kasteel verbindt met het klooster van Nossa Senhora da Assunção (Convento dos Lóios). Het kasteel is vrij te bezoeken.
Tapetes de Arraiolos
De oudste verwijzingen naar de tapijttechniek van Arraiolos dateren uit het einde van de 15de eeuw. Het maken van Arraiolos-tapijten ontstond waarschijnlijk uit de nieuwsgierigheid van geïsoleerde ambachtslieden. Het met de hand geborduurde Portugese wandtapijt, Bordado de Arraiolos, dateert officieel echter pas uit het begin van de 17de eeuw. Maar men neemt aan dat het al veel eerder werd beoefend, aangezien de schuine kruissteek (momenteel wereldwijd bekend als de Arraiolos-steek) sinds de 12de eeuw al op het Iberisch schiereiland wordt gebruikt.
Tapetes de Arraiolos zijn tapijten geborduurd met wol, op jute of katoenen canvas. De zogenaamde Arraiolos-steek is een schuine kruissteek die bestaat uit twee halve kruisen, waarvan de ene twee keer zo lang is als de andere. Deze twee halve kruisen, die samen een complete Arraiolos-steek vormen, worden beide gemaakt op dezelfde hoogte van de stof. De motieven veranderen mee met de trends door de eeuwen heen. Als je in Arraiolos bent kun je tegenwoordig de fabriek en/of het museum bezoeken.
Convento dos Lóios
Een prachtig oud klooster dat tegenwoordig in perfecte staat wordt gehouden doordat er een pousada in is gevestigd. Gelegen op een paar honderd meter van het dorp Arraiolos. Het werd gebouwd in de 16de eeuw, met elementen uit de manuel, barokke en renaissance stijl. Het werd opgericht door de Orde van Santo Elói en opgedragen aan Nossa Senhora da Assunção. De muren van de kerk zijn volledig bedekt met blauw/witte azulejos met heilige figuren en motieven, een werk dat rond 1700 werd uitgevoerd door de Spaanse Gabriël del Barco. Na het uitsterven van de religieuze ordes werd het pand verkocht aan particulieren. In 1980 is het klooster door de staat aangekocht en in 1995 werd er vervolgens begonnen aan de verbouwing tot een pousada. Het klooster werd in 1974 geclassificeerd tot bezit van algemeen belang.
Je kunt het betegelde kerkje vrij bezichtigen, ook als je geen gast bent van de pousada. Wij waren er op een vrij donkere, bewolkte ochtend, dus het licht op de foto’s is niet optimaal. Maar stel je eens voor dat de zonnestralen door de raampjes naar binnen vallen…!
Ecopista de Arraiolos
De afgelopen jaren is het netwerk van fietspaden in Portugal enorm verbeterd. Op verschillende plekken in het land kun je op uitstekende wegen in alle rust fietsen door de meest prachtige natuur. Eerder kwam er al eens aantal van deze fietspaden voorbij. En ook Arraiolos beschikt sinds 2009 over zo’n fietspad/-route! Deze route is het resultaat van een samenwerking tussen Refer en de lokale overheid voor de omvorming van het oude spoorwegkanaal tot een voetgangers- en fietsroute.
Het pad bestaat uit geconsolideerd grind. Naast de informatiepanelen zijn er ook borden die specifiek zijn voor Ecopista. Het pad loopt licht af richting Vale de Paio. In de nabije toekomst zijn er plannen om de route uit te breiden tot Vale de Anta, om op die manier te worden gekoppeld aan die van Mora. Het fietspad wordt gedeeld met voetgangers. Paardrijden is er ook toegestaan.
Empadas de Arraiolos
Sluit de dag af met de specialiteit van het dorp, een “empada de arraiolos“! Uiteraard kan hij ook prima tussendoor ergens, zo op het vuistje. Voor de verandering eens een hartige specialiteit in plaats van iets zoets met veel eidooiers. Een lekker hartig pasteitje! Ideaal ook om onderweg de ergste trek te stillen.
Het deeg wordt gemaakt met de bouillon die verkregen wordt door het koken van de kip, die afkomstig moet zijn van het platteland. Verder bevat het reuzel, wat voor de unieke textuur zorgt. Dan de vulling; hiervoor wordt naast de boerenkip, chouriço en bacon, een mengsel van specerijen (waaronder majoraan) gebruikt. Dit alles geeft de empada zijn karakteristieke smaak.
Vergeet ook zeker niet een rondje door het charmante oude centrum te lopen en te genieten van een lekker kopje koffie ergens op een terrasje!
Bij ons volgende verblijf in Portugal gaan we zeker een dagje uittrekken om deze pracht te aanschouwen,
Bedankt alvast voor de tip.
Graag gedaan!
Weer een hele mooie tip voor 2021.
Bedankt.
Ine
De nada!