Arroz de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vinden wij dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je van ons een lekker recept waarin het om deze lekkere Portugese bacalhau draait. Deze keer maken we Arroz de Bacalhau, oftewel klipvisrijst.

Dit gerecht zou genoeg moeten zijn voor ongeveer 4 à 5 personen.

Ingrediënten

Ongeveer 600 gram bacalhau (schoongemaakt)
300 gram rijst
4 eetlepels olijfolie
1 grote ui
2 teentjes knoflook
1 laurierblaadje
4 tomaten (ontveld en zonder zaadjes)
1/2 groene paprika
125 ml witte wijn
1 volle eetlepel tomatenpuree
peterselie
zout & peper

Bereiding

Als je zelf aan de gang gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Kook de bacalhau, samen met een bouillonblokje vis, een minuut of 15 en giet af. Bewaar het kookvocht. Laat een beetje afkoelen en breek voorzichtig in stukken. Zet een koekenpan met de olijfolie op en voeg hier de gesnipperde ui, geperste knoflook en het laurierblaadje aan toe. Laat op laag vuur glazig en een beetje bruin worden. Dompel, om ze te ontvellen, de tomaten in kokend water tot het velletje scheurt. Verplaats ze dan naar een bak ijskoud water, hierdoor komt het vel los en kun je ze makkelijk pellen. Verwijder daarna ook de zaadjes. Snijd de tomaten in kleine blokjes en voeg toe aan de pan met ui. Laat dit rustig door pruttelen totdat de tomaten hun vorm beginnen te verliezen.

Was ondertussen de rijst en laat uitlekken. Zodra de tomaten gaar zijn kan de rijst, de tomatenpuree en de witte wijn bij in de pan. Roer alles goed door. Breng op smaak met zout (niet teveel, de bacalhau is al gezouten) en peper. Zodra de rijst glazig begint te worden voeg je 800ml van het kookvocht toe. Breng opnieuw aan de kook en voeg op dat moment de bacalhau en in dunne reepjes gesneden paprika toe. Kook de rijst gaar. Voeg op het laatste moment wat fijngesneden verse peterselie toe. Vergeet niet je laurierblaadje eruit te vissen. Lekker met een salade.

Bom apetite!

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken (voeg dan wat meer zout toe aan het gerecht). Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!