Recept: Arroz de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Deze maand Arroz de Bacalhau, oftewel klipvisrijst.

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Dit gerecht zou genoeg moeten zijn voor ongeveer 4 à 5 personen.

Ingrediënten

Ongeveer 600 gram bacalhau (schoongemaakt)
300 gram rijst
4 eetlepels olijfolie
1 grote ui
2 teentjes knoflook
1 laurierblaadje
4 tomaten (ontveld en zonder zaadjes)
1/2 groene paprika
125 ml witte wijn
1 volle eetlepel tomatenpuree
peterselie
zout & peper

Bereiding

Kook de bacalhau, samen met een bouillonblokje vis, een minuut of 15 en giet af. Bewaar het kookvocht. Laat een beetje afkoelen en breek voorzichtig in stukken. Zet een koekenpan met de olijfolie op en voeg hier de gesnipperde ui, geperste knoflook en het laurierblaadje aan toe. Laat op laag vuur glazig en een beetje bruin worden.

Dompel, om ze te ontvellen, de tomaten in kokend water tot het velletje scheurt. Verplaats ze dan naar een bak ijskoud water, hierdoor komt het vel los en kun je ze makkelijk pellen. Verwijder daarna ook de zaadjes. Snijd de tomaten in kleine blokjes en voeg toe aan de pan met ui. Laat dit rustig door pruttelen totdat de tomaten hun vorm beginnen te verliezen.

Was ondertussen de rijst en laat uitlekken. Zodra de tomaten gaar zijn kan de rijst, de tomatenpuree en de witte wijn bij in de pan. Roer alles goed door. Breng op smaak met zout (niet teveel, de bacalhau is al gezouten) en peper. Zodra de rijst glazig begint te worden voeg je 800ml van het kookvocht toe. Breng opnieuw aan de kook en voeg op dat moment de bacalhau en in dunne reepjes gesneden paprika toe. Kook de rijst gaar. Voeg op het laatste moment wat fijngesneden verse peterselie toe. Vergeet niet je laurierblaadje eruit te vissen. Lekker met een salade.

Bom apetite!

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken (voeg dan wat meer zout toe aan het gerecht). Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.