Recept: Arroz de Grelos

Vandaag een vegetarisch bijgerecht met rijst, waarin ook gelijk een portie heerlijke groente verwerkt zit. En wel raapstelen! Een groente die in Portugal beduidend vaker wordt gegeten dan hier in Nederland. Als er iets een vergeten groente is, dan zijn het wel raapsteeltjes! Maar de Portugezen koken er graag mee en je ziet ze volop op de markt! Je komt ze bijvoorbeeld regelmatig tegen in bijvoorbeeld een Portugese groentesoep. Wij maken er dit keer lekkere arroz de grelos mee (raapstelenrijst).

Arroz Carolino is een kortkorrelige rijstvariant, die lijkt op de Italiaanse Arborio rijst. Deze rijstsoort heeft de eigenschap om water volledig op te nemen tijdens het koken en absorbeert de smaken hierdoor goed. Het hoge zetmeelgehalte maakt het eindproduct romiger. Vandaar dat deze rijstsoort de voorkeur heeft voor dit gerecht. Met een lange droge korrel krijg je een totaal ander resultaat.

Nou is het in Nederland een echte voorjaarsgroente (van maart tot juni is het raapstelen seizoen in Nederland), dus is september wellicht niet het handigste moment om aan deze groente te komen. Al zijn ze op zich het hele jaar door verkrijgbaar, alleen komen ze dan ergens anders vandaan… Het is eigenlijk gewoon het loof (met de beginnende bloemetjes) van meiknolletjes. Ook wel rapini of broccoli rabe genoemd. Ze hebben een pittige, licht bittere en frisse smaak.

Goed voor ongeveer 4 personen.

Ingrediënten

1 flinke mok arroz carolino (300 gram)
150 gram raapstelen
1 ui
2 tenen knoflook
olijfolie
2 1/2 mok groentebouillon (minimaal)
zout & peper

Bereiding

Snipper om te beginnen je ui en pers de knoflook. Zet een pan op het vuur met hierin een flinke scheut olijfolie en verwarm op laag vuur. Voeg dan de gesnipperde ui toe en bak rustig glazig. Zodra de ui redelijk glazig is voeg je de geperste knoflook toe, roer even goed door en laat kort doorgaren. Pas op dat je knoflook niet aanbrandt.

Voeg vervolgens de mok rijst toe. Roer alles weer even goed door elkaar en bak de rijst glazig. Zodra de rijst glazig is gaan de raapstelen bij in de pan. Schep alles goed om en laat ze wat slinken. Giet vervolgens de groentebouillon (tweeëneenhalf keer de hoeveelheid rijst) erbij en breng op smaak met een snufje zout en wat vers gemalen zwarte peper. Roer nogmaals goed door en breng aan de kook.

Arroz de Grelos

Kook nu de rijst rustig gaar. Waarschijnlijk duurt dit zo’n 10 a 15 minuten. Je ziet tijdens het koken dat de rijst het vocht opneemt. Check na 10 minuten af en toe of je rijst al gaar is. Kom je wat vocht te kort? Voeg dan een scheut bouillon toe en roer goed door. Laat de rijst voor het serveren een paar minuten met het deksel op de pan rusten.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Facebook (@SaudadesdePortugal), InstagramPinterest, of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.