Het is juni, de zomer staat voor de deur. Tijd voor een lekker recept dat helemaal bij dit zonnige seizoen past. We maken Arroz de Lingueirão, oftewel scheermessenrijst. Een heerlijk gerecht dat je vooral in de Algarve veelvuldig tegenkomt op het menu. Meestal is het alleen te bestellen voor twee personen (net als een cataplana of arroz de marisco), maar heel soms staat het ook voor één persoon op de kaart. Uiteraard is zelf maken ook altijd een optie, want moeilijk is het niet.
Ingrediënten
800 gram verse scheermessen
ongeveer 1000 ml bouillon/kookvocht
350 gram rijst (carolino)
3 rijpe tomaten (of een blik gepelde tomaten)
1 ui
halve groene paprika
2 tenen knoflook
1 laurierblaadje
glas droge witte wijn
scheutje wijnazijn
snufje kruidnagel (poeder)
zeezout
verse koriander (of peterselie)
Bereiding
Zet de verse scheermessen een paar uur in een bak zout water om het meeste zand te verwijderen. Was de scheermessen vervolgens goed schoon onder stromend water.
Zet een grote pan water op het vuur met hierin één of twee bouillonblokjes zeevruchten. Heb je die niet laat ze dan achterwege of gebruik groente bouillonblokjes. Breng het water aan de kook. Zodra het water kookt gaan de scheermessen in de pan. Blijf erbij staan en schep zodra de schelpen beginnen te openen (minuut of twee) de scheermessen uit de pan op een schaal of bord. Draai het vuur vervolgens niet uit, maar zet het laag. Je hebt dit vocht later nog nodig!
Snipper de ui en pers de tenen knoflook. Doe een scheut olijfolie in een ruime braadpan en fruit de ui op laag vuur glazig. Als de ui bijna klaar is gaan de knoflook en het laurierblaadje erbij. Roer goed door en laat rustig even mee garen. Snijd in de tussentijd je tomaten en halve paprika in kleine blokjes. Dit kan bij in de pan zodra de ui mooi glazig is. Blus af met het glas witte wijn en laat iets inkoken. Nu gaat de rijst erbij. Roer alles wederom even goed door elkaar en laat op middelhoog vuur meebakken. Houd je van piri-piri? Voeg dan op dit punt een beetje toe.
Meet nu ongeveer een liter van je hete kookvocht/bouillon af en giet dit door een fijne zeef (in verband met evt. achtergebleven zand) bij het rijstmengsel in de pan. Even roeren en vervolgens een minuut of 10 à 15 laten koken. Breng op smaak met een flinke snuf grof zeezout, versgemalen peper, kruidnagelpoeder en de witte wijnazijn. Wordt de rijst te droog, voeg dan nog wat extra bouillon toe. Ontdoe je scheermessen, op een paar na, van hun schelp en snijd in grove stukken.
Zodra je rijst beetgaar is gaan de scheermessen bij in de pan. Schep ze door de rijst en draai het vuur uit. Haal het laurierblaadje uit de rijst. Garneer met een paar scheermessen in hun schelp. Snijd wat koriander (naar smaak) fijn en strooi over de arroz de lingueirão. Serveer direct.
Bom apetite!
Tip: De verhouding rijst/bouillon is ongeveer 1 op 2,5. Dus meet je je rijst af in een grote mok of maatbeker, gebruik dan minimaal 2,5 keer die hoeveelheid aan bouillon.
Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.
Ik kan het recept niet printen?
Als je onder het artikel op het meest rechtse icoontje (bij de deelopties) klikt kun je het printen! Soms blijft hij de eerste keer hangen, maar lukt het daarna gewoon.