Authentiek Albufeira?

Heerlijk wegdromen tijdens je vakantie? Het geluid van de branding, met je blote voeten in het zand, een glaasje vinho verde op een terras, de geur van vers gegrilde sardientjes, het geluid van rondvliegende zeemeeuwen… Wie wil dat nou niet?! Helaas moet ik nog een paar maandjes wachten, maar de voorpret is ook elk jaar weer fijn!

Volgens mij denkt (bijna) iedereen bij de Algarve allereerst aan Albufeira. Ooit een typisch vissersdorpje, tegenwoordig getransformeerd tot de vakantiebestemming bij uitstek. Er is helaas weinig meer terug te vinden van het vissersdorp dat het ooit was. Ruim 10 jaar geleden vond je nog lokale vissers op het strand, die ’s ochtends met hun vangst aan wal kwamen. Het strand lag dan ook vol gekleurde bootjes en netten. Met de komst van de nieuwe Marina de Albufeira zijn al deze oude gebruiken verplaatst vanuit het centrum naar buiten het dorp.

Daarmee is beslist een stukje charme verloren gegaan! Met het oog op de toerist vind je nu een roltrap in het centrum, een lift op het strand en veel barretjes die zich richten op de Engelsen (het wordt elk jaar erger). Het Albufeira van vandaag de dag is dan ook meer een toeristische badplaats (vooral in de zomermaanden), maar voor diegene die hier nog echt een stukje Portugal wil zien, dat kan ook nog steeds!

Albufeira

Het oude gedeelte is nog echt het oude gedeelte. Hier woont nog de plaatselijke bevolking, en zul je geen toeristen zien in dikke villa’s. Loop bijvoorbeeld door Travessa da Igreja Velha (hier hebben wij gewoond) met de oude boog, Rua da Igreja Velha, Rua do Cemiterio Velho en Rua da Correio Velho (velha/velho betekent ‘oud’) en je gaat jaren terug in de tijd. Portugese mannetjes en vrouwtjes in plastic stoeltjes op de stoep voor hun huisjes, de geur van gegrilde sardientjes die op een mini barbecue naast de voordeur worden klaargemaakt. Ook dit is Albufeira!

Loop verder eens een typisch Portugese pastelaria binnen. Koffie wordt in Portugal namelijk buiten de deur gedronken (en niet zoals in Nederland zelf thuis gezet) en dan vaak met iets zoets erbij. De Portugezen houden van zoetigheid! De koffie in een pastelaria is stukken beter en voordeliger dan op het terras van een (toeristisch) eettentje! Mocht je je wat lekkers bij je kopje koffie willen, probeer dan eens een lokale specialiteit!

Bolo de Arroz

Mocht je toevallig in augustus in Albufeira zijn, zelfs dan zijn er naast alle drukte nog Portugese pareltjes te vinden! Tijdens het Festa da Senhora da Orada wordt de beschermheilige van de vissers rondgevaren op zee in een optocht van boten. Het beeld van de heilige wordt door de vissers naar de haven gedragen en vervolgens rondgevaren. Dit is goed te volgen vanaf het strand van Albufeira, Praia do Pescador (voor de liefhebbers: dit is op 14 augustus).

Ook in september kun je je hart ophalen tijdens de vissersfeesten van het dorp, Festa do Pescador. Dit is standaard het eerste weekend in september, en begint op vrijdag. In de avonduren kun je langs een lange rij kraampjes wandelen om allerlei soorten vis en zeevruchten te kopen, waarna je met de Portugezen aan de lange tafels in het midden kunt aanschuiven om het allemaal lekker op te smikkelen. Als je een plekje kunt vinden tenminste, want het is er altijd erg druk. Inktvis salade, gekookte garnalen, sardientjes, het is allemaal te krijgen in kleine porties, zodat je van alles wat kan proeven. Op de achtergrond natuurlijk live muziek en boven je hoofd gekleurde lampjes die voor extra sfeer zorgen. Het evenement vindt overigens plaats op het plein bij het visserstrand. Dus ook voor de toerist die tijdens de vakantie op zoek is naar een stukje authenticiteit, valt er in Albufeira nog iets dergelijks te ontdekken.

Festa do Pescador

Wij gaan elk jaar, bewust in oktober, naar de schoonfamilie in Albufeira. Eigenlijk zou ik nog liever echt in de winter gaan, maar een beetje lekker weer is ook wat waard. Ik ben namelijk dol op de Algarve in de wintermaanden. Albufeira transformeert dan terug naar een (vissers)dorpje, waar iedereen iedereen kent, heerlijk!