De Mooiste Autoroutes: West-Alentejo

Gaan en staan waar je maar wilt, een lekker muziekje uit de boxen, stoppen als je moe bent, doorgaan als je nog meer wilt, komen op plekjes waar niet iedere toerist komt… Er zelf met de auto op uit trekken heeft vele voordelen. Maar misschien weet je nog niet zo goed waar je moet zijn. Vandaag doe ik je wederom enkele suggesties voor een leuke en mooie autoroute in de Alentejo. Ik neem je ook dit keer mee op een rondje door deze prachtige regio met een flinke scheut cultuur, maar ook met rustige slaperige dorpjes!

We trapten af in het oosten van deze regio en schuiven vandaag een stukje op naar het westen.

Évora – Cromeleque dos Almendres (19km)

De eerste stop is een megalithisch (=afkomstig uit de jongste steentijd)  complex schuin onder Évora. Het is de grootste, nog bestaande, groep gestructureerde menhirs op het Iberisch schiereiland en daarnaast een van de grootste in Europa. Deze archeologische site in een cirkelvormig patroon wordt gekenmerkt door een ‘bos’ van ongeveer 95 granieten monolieten, onderverdeeld in kleinere clusters. Een rustig begin van de dag, in de natuur!

De Mooiste Autoroutes: West-Alentejo

Cromeleque dos AlmendresArraiolos (29km)

De volgende stop is een klein dorpje schuin boven Évora, op niet al te grote afstand. Het is misschien niet groot, maar er is van alles te bezichtigen (hierover later meer), dus wellicht is het handig vooraf een keus te maken. Bezoek bijvoorbeeld het (ronde) kasteel en de Pousada Convento Arraiolos, met een prachtig kerkje vol azulejos, en bewaar de rest voor een volgende keer. Of ga vroeg op pad en trek ruim tijd uit.

De Mooiste Autoroutes: West-Alentejo

Arraiolos – Montemor o Novo (23km)

Een klein eindje verderop stoppen we in het volgende dorp voor wederom een bezoek aan het kasteel. Dit kasteel is niet te vergelijken met het kasteel van eerder op de ochtend, dus maak je daar geen zorgen over. Ze liggen wel beide bovenop een heuvel en zijn ook beide vrij toegankelijk. Na een korte stop rijden we door naar de volgende, wat grotere, plaats.

De Mooiste Autoroutes: West-Alentejo

Montemor o Novo – Alcácer do Sal (47km)

Een historische stad waarvan de middeleeuwse geplaveide straatjes, versleten door de tijd, langs de oevers van de rivier de Sado liggen. Ook hier staat weer een kasteel (recent gerestaureerd tot een pousada) op de heuvel, uitkijkend over de stad, om te bezoeken. Ga heerlijk Portugees lunchen bij “A Escolaen wandel vervolgens op je gemak door de kleine straatjes. Bezoek ook zeker een of twee van de pittoreske kerkjes die Alcacer rijk is.

Alcácer do Sal – Santiago do Cacém (53km)

De laatste stop van vandaag alweer. Een dorp/stad met een prachtig oud centrum dat vooral ’s ochtends baadt in de ochtendzon. Een oud centrum en weer zo’n typisch kasteel, je bent in de Alentejo of niet! Ik houd ervan. Maak ook zeker een stop bij het treinstation, vol mooie tegelpanelen (azulejos). Verder is een ritje naar de ruïnes van de oude Romeinse stad Miróbriga, net buiten Santiago do Cacém zeker aan te raden.

De Mooiste Autoroutes: West-Alentejo

Overnachten doe je natuurlijk in een bubbel bij Reserva Alecrim EcoSuite & Glamping! 😉

Op zoek naar een huurauto in Portugal? Kijk bijvoorbeeld eens hier.

Volgende maand een route richting het noorden, in de Alto Alentejo!