Azevias de Batata Doce

Zoete aardappel tijd! Niet iets wat hier in Nederland veel wordt gegeten, maar je ziet ze de laatste jaren steeds meer in de supermarkten verschijnen. In Portugal zijn deze aardappels standaard te krijgen en worden dan ook veel vaker gegeten. In de decembermaand maakt de schoonfamilie hier lekkere zoete aardappelflapjes van. Zoals wij oliebollen hebben met nieuwjaar, hebben zij deze, altijd zelfgemaakte flapjes rond de kerst. Zowel warm als koud te eten. En vooral lekker als ze door kaneelsuiker zijn “gerold”!

Ingrediënten

1 kilo bloem
3 eieren
300 gram banha de porco (reuzel) – kan vervangen worden door boter
1 eetlepel olijfolie
2 zakjes gist (1 zakje per 500 gram)
1 borrelglaasje aguardente (Portugees vuurwater)
3 uitgeperste sinaasappels
snufje zout
handwarm water

Voor de vulling
2 kilo zoete aardappels
450 gram suiker
rasp en sap van 1 citroen
rasp van 1 sinaasappel
2 eetlepels kaneel

Bereiding

Begin met het maken van het deeg. Doe de bloem samen met de gist, reuzel, eieren, olijfolie en het snufje zout in een grote kom. Meng dit goed en voeg dan het sinaasappelsap en het vuurwater toe. Mix/kneed dit tot er een egale, elastische massa ontstaat. Dit bereik je door steeds kleine beetjes handwarm water toe te voegen. Dek af en laat minimaal een uur rusten.

Kook ondertussen de zoete aardappelen met schil en al. Zodra ze klaar zijn kun je ze opensnijden en de inhoud eruit lepelen. Hier maak je een puree van. Prak je zoete aardappels met het citroen- en sinaasappelrasp en sap, en voeg hier in kleine beetjes de suiker en de kaneel aan toe. Tussendoor steeds even proeven, de een houdt meer van zoet dan de ander. Je hoeft dus niet alle suiker te gebruiken, genoeg is genoeg. Dit verhit je, al roerende, in een pan totdat het voldoende is ingedikt. Haal van het vuur en laat het wat afkoelen.

Rol je deeg uit tot een plak van ongeveer 2 mm dik. Steek hier rondjes uit. Je kunt in principe zelf bepalen hoe groot je je flapjes wilt, maar maak ze niet te groot. Leg op elk rondje een lepel vulling en vouw het rondje dubbel. Druk de randjes goed aan zodat ze niet openspringen als je ze gaat bakken.

Verwarm een pan met zonnebloemolie en frituur je flapjes hierin totdat ze goudbruin zijn. Rol ze daarna door kaneelsuiker (suiker met kaneel mixen) en smullen maar.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.