Baba de Camelo

Zin in een toetje? Het ziet er vies uit en draagt de naam “kwijl van de kameel”. Dat klinkt niet heel aantrekkelijk, wel? Toch is het de favoriet van heel veel mensen! Ik heb het over baba de camelo, een Portugese variant op karamelmousse. Dit nagerecht kom je veel tegen in traditionele restaurants. Het is dan vrijwel altijd huisgemaakt. Vandaag je lees hier hoe je het ook zelf kan maken. En dat is gelukkig heel makkelijk!

Ingrediënten

1 blikje gecondenseerde melk
3 eierdooiers
3 eiwitten
kaneel

Bereiding

Begin op tijd als je dit ’s avonds wilt serveren, het moet namelijk goed afkoelen/opstijven!

Leg een ongeopend blikje gecondenseerde melk in een pan kokend water. Laat ongeveer twee uur zachtjes koken. Na die twee uur haal je het blikje voorzichtig uit het hete water en leg je het in een bak koud water om een beetje af te koelen.

Ondertussen kun je mooi de eieren scheiden. Het eiwit klop je op tot het ongeveer is verdrievoudigd. Vervolgens haal je het blikje melk (wat nu karamel is) uit het water Open het voorzichtig. Doe de inhoud in een steelpannetje en roer hier de eierdooiers doorheen. Zet het vuur zachtjes aan en verwarm rustig tot het weer kookt. Draai het vuur uit en haal het pannetje van het fornuis. Nu kunnen de opgeklopte eiwitten erdoor, spatel ze er beetje bij beetje doorheen zonder te kloppen of roeren. Als laatste voeg je kaneel toe naar smaak. Ik doe zelf ongeveer een theelepeltje. De kaneel haalt het ergste zoete randje er vanaf. Laat het op kamertemperatuur redelijk afkoelen, dek af met aluminiumfolie en zet het daarna in de koelkast. Laat het minimaal een paar uur in de koelkast staan. Daarna is de baba de camelo klaar om geserveerd te worden.

Bom apetite!