Recept: Bacalhau à Gomes de Sá

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen.

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Het beste kun je de bacalhau een dag in het water te laten staan en dit water een aantal malen verschonen.

Ingrediënten

500 gram bacalhau
500 gram aardappels
2 uien
2 teentjes knoflook
1 laurierblaadje
2 gekookte eieren
Melk
Olijfolie
Zwarte olijven
Peterselie
Zout en zwarte peper

Bereiding

We beginnen met de bacalhau. Doe deze in een kom of pan en giet er kokend water op, dek af met een theedoek en laat dan zo’n 20 minuten staan. Giet hem dan af en maak hem schoon (pas op dat je je vingers niet brandt), verwijder vel, graten, etc. Je kunt hem ook eerst even wat af laten koelen. Spoel je kom af en doe de schoongemaakte bacalhau hier terug in. Kook ondertussen wat melk en laat iets afkoelen. Dit giet je vervolgens over de bacalhau en dan laat je dit een paar uur staan (2 à 3 uur) om goed in te trekken. Kook in de tussentijd je aardappelen met schil en al gaar.

Verwarm je oven voor op 180 graden.

Snijd je uien in dunne ringen en pers (of snijd) je knoflook fijn. Dit kan samen met een flinke scheut olijfolie in een pan om zachtjes te bruinen. Schil de gekookte aardappels en snijd ze in plakjes. Deze kunnen daarna bij in de pan. Giet je bacalhau af en voeg ook deze toe aan de pan, roer alles voorzichtig om. Breng op smaak met zout en peper (even proeven is erg belangrijk, aangezien de bacalhau van zichzelf al vrij zoutig is). Schep het over in een ovenschaal, het liefst natuurlijk in een tabuleiro de barro (ovenschaal van klei), en zet deze zo’n tien minuten in de oven.

Nu heb je mooi de tijd om de eieren te koken! Zodra je gerecht goed heet is haal je de ovenschaal uit de oven. Garneer het gerecht met plakjes ei, peterselie en zwarte olijven.

Bom apetite!

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.