Recept: Bacalhau Assado com Crosta de Castanhas

Herfst en kastanjes gaan in Portugal hand in hand. São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Ik laat dan ook elk jaar in november zien hoe veelzijdig hij te gebruiken is in je eigen keuken. Je kunt er namelijk veel meer kanten mee op dan je zou denken! En aangezien ik ook elke maand een lekker bacalhau recept deel, combineren we deze twee ingrediënten vandaag en maken we Bacalhau Assado com Crosta de Castanhas. Oftewel klipvis uit de oven met een korstje van kastanjes.

Bacalhau Assado com Crosta de Castanhas

Note vooraf: dit is afhankelijk van het recept waarvoor je de kastanjes gaat gebruiken. Blanke kastanjes, zonder vliesje, gebruik je meestal voor zoete (na)gerechten en soepen waarin de kastanje het hoofdingrediënt is. Voor de meeste hartige gerechten hoef je dit vliesje niet te verwijderen, het is gewoon eetbaar.

Bacalhau Assado com Crosta de Castanhas

Bacalhau Assado com Crosta de Castanhas

Recept door Saudades de Portugal
0.0 van 0 Stemmen

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Categorie: » Bacalhau, » KastanjesKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

2

porties
Voorbereidingstijd

20

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

30

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 1 moot bacalhau à 300 gram

  • 100 gram kastanjes (geroosterd en gepeld)

  • 4 tenen knoflook

  • 5 gram verse peterselie

  • 1 takje tijm

  • 110 ml olijfolie

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C graden.
  • Leg je kastanjes een half uur tot een uur in een bak met water. Haal kastanjes die blijven drijven eruit (die zijn niet goed) en vervang eventueel door nieuwe. Dit maakt het vervolgens makkelijker om ze in te snijden en te pellen, omdat het schilletje dan minder droog en stug wordt.
  • Gebruik vervolgens dit recept om de kastanjes te roosteren. Deze versie van gepofte kastanjes maak je in een handomdraai in de Airfryer. Uiteraard kunnen ze ook in de oven klaargemaakt worden.
  • Halveer de moot bacalhau (schoon, zonder graten/vel), zodat je twee stukken krijgt. Zet een pan water op met een scheut olijfolie, een takje tijm en twee tenen knoflook erin. Voeg de bacalhau toe en breng aan de kook. Zodra het water kookt draai je het vuur uit.

    Bacalhau Assado com Crosta de Castanhas
  • Snijd twee grote tenen knoflook in plakjes.
  • Giet een laag olijfolie (100ml) in een ovenschaal en verdeel de plakjes knoflook hierover. Schep de stukken vis uit het water (laat goed uitlekken) en leg ze in het laagje olie, op de plakjes knoflook.

    Bacalhau Assado com Crosta de Castanhas
  • Doe de peterselie samen met de kastanjes en een deciliter olijfolie in de keukenmachine en maal (niet te) fijn. Het is de bedoeling dat je nog wel stukjes kastanje overhoudt.

    Bacalhau Assado com Crosta de Castanhas
  • Verdeel dit mengsel vervolgens over de twee stukjes bacalhau, als een soort korstje bovenop. Druk iets aan, zodat het blijft zitten.

    Bacalhau Assado com Crosta de Castanhas
  • Zet de bacalhau vervolgens zo’n tien minuten in de oven op 180°C graden, tot het kastanje korstje bovenop mooi goudbruin is.
  • Serveer de Bacalhau Assado com Crosta de Castanhas direct. Giet er rijkelijk olijfolie (gebruik dus goede/lekkere olijfolie) uit de ovenschaal overheen. En garneer eventueel met wat extra peterselie.
  • Lekker met batatas a murro en grelos salteados.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • • Hier kun je online bacalhau bestellen.
  • De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!