Recept: Bacalhau com Castanhas

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Zoals beloofd deze maand allerlei lekkere recepten met kastanjes (castanhas), zo ook het bacalhau recept van vandaag!

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Note vooraf: dit is afhankelijk van het recept waarvoor je de kastanjes gaat gebruiken. Blanke kastanjes, zonder vliesje, gebruik je meestal voor zoete (na)gerechten en soepen waarin de kastanje het hoofdingrediënt is. Voor de meeste hartige gerechten hoef je dit vliesje niet te verwijderen, het is gewoon eetbaar.

Ingrediënten

4 moten bacalhau
melk
2 teentjes knoflook
1 kilo kastanjes
200 ml olijfolie
500 gram krieltjes
1 theelepel anijszaad
1 bosje peterselie
zwarte olijven
zout & peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Leg om te beginnen je bacalhau in een melkbadje en zorg dat ze geheel onderstaan. Kerf met een scherp mes een kruisje in de schil van de kastanjes. Zet een pan gezouten water, met een theelepeltje anijszaad, op en breng aan de kook. Doe hier voorzichtig de kastanjes in en laat ze ongeveer vijf a zes minuten koken. Haal kastanjes die blijven drijven eruit (die zijn niet goed) en vervang voor nieuwe. Schep ze uit het water, laat ze iets afkoelen, en pel ze terwijl ze nog warm zijn (dat maakt het een stuk makkelijker). Kerf met een scherp mes een kruisje in de schil van de kastanjes. Of gebruik diepvries kastanjes, die hoef je niet meer voor te koken of te pellen.

Spoel je krieltjes (of andere kleine aardappeltjes) goed af en kook ze met schil, tot ze net niet helemaal gaar zijn, in gezouten water. Schep ondertussen voorzichtig je bacalhau uit de melk, maar gooi de melk niet weg. Vet een ovenschaal lichtjes in met wat olijfolie en leg hier de bacalhau in. Snijd de knoflooktenen in dunne plakjes en leg die bovenop de vis. Bestrooi met wat versgemalen peper en giet de rest van de olijfolie er over heen.

Schil de krieltjes en kastanjes rondom de bacalhau en besprenkel alles met wat van de melk (waarin je de bacalhau hebt laten weken). Als je wilt kun je ook een ui in ringen toevoegen. Zet je schaal, op 180 graden, in de oven en bak totdat je aardappeltjes goudbruin zijn en je bacalhau gaar. Besprenkel tussendoor een aantal keer met de melk. Garneer met wat olijven en verse peterselie.

Bom apetite!

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.