Recept: Bacalhau à João do Porto

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Deze week Bacalhau à João do Porto!

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Goed voor twee personen. Ben je met meer verdubbel het recept dan simpelweg.

Ingrediënten

2 moten bacalhau
4 aardappels (of 10 à 12 krieltjes)
1 ui
2 eieren
2 teentjes knoflook
handje zwarte olijven
bosje verse peterselie
olijfolie
zout & peper

Bereiding

Zet een pan gezouten water op en kook je aardappels (met schil) gaar. Voeg op het laatst de eieren toe en kook in een minuut of negen hard.

Haal de geweekte bacalhau uit het water en dep voorzichtig droog. Leg het stuk vis met de huidzijde naar beneden op de barbecue of in de grillpan. Grill totdat het velletje goudbruin is. Haal de bacalhau van de barbecue/uit de pan en dompel hem onder in koud water. Dep iets droog en leg hem met de andere kant naar beneden op de barbecue/in de pan tot de vis gaar is. Wikkel de stukken bacalhau dan in een warme vochtige theedoek. Dit is om de bacalhau niet teveel uit te laten drogen.

Verhit in een kleine koekenpan een flinke scheut olijfolie. Pel je knoflook en snijd in dunne plakjes. Bak op laag vuur lichtbruin. Snijd je ui doormidden en vervolgens in dunne halve maantjes.

Leg per bord een moot bacalhau samen met de helft van de aardappels er op. Snijd een ei in plakjes en leg er bovenop. Voeg de helft van de halve maantjes ui er aan toe en doe hetzelfde met de helft van de plakjes knoflook. Breng op smaak met zout (indien nodig) en versgemalen zwarte peper. Garneer met wat zwarte olijven en giet de helft van de knoflookolie uit de pan er overheen. Snijd als laatste wat verse peterselie fijn en strooi over je Bacalhau à João do Porto om het helemaal af te maken.

Bom apetite!

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Gebruik dan wel wat extra zout. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.