Barbecue tijd: Lulas grelhadas

Krijg je bij het zien van de foto al kriebels? Lopen de rillingen je over de rug? Misschien moet je dan maar niet verder lezen… Loopt je echter het water in de mond, dan hier ons laatste barbecue recept van deze zomer, gegrilde inktvis. Niks lekkerder dan je inktvis op de barbecue gooien, het krijgt dan een smaak die ongeëvenaard is. Met van die heerlijke knapperige tentakels! En weet je wat, het kost maar heel weinig werk. Niks geen ingewikkeld recept, maar voor de beginnende barbecuer goed te doen.

Eerst even een stukje taalkundige achtergrond. Op de Portugese menukaart vind je verschillende soorten inktvis. Polvo is octopus, lulas zijn pijlinktvissen en chocos zijn zeekatten of sepia’s. Al deze soorten kun je op de barbecue leggen, maar wij kiezen in dit recept voor de pijlinktvis. Deze kun je bij de visboer of toko krijgen. De visboer heeft ze soms zelfs vers, maar diepgevroren gaat ook prima. Het enige voordeel van verse inktvissen van de visboer: hij kan ze voor je schoonmaken zodat je dit zelf niet meer hoeft te doen. Ik heb thuis een handige Portugees die ze voor me schoonmaakt, dus mij maakt het niet uit, maar als je het jezelf extra gemakkelijk wilt maken dan laat je het de visboer doen! Doe je het zelf? Dan wel eerst even laten ontdooien.

Ingrediënten

Pijlinktvissen (doosje van 1 kg)
Olijfolie
Knoflook
Peterselie

Bereiding

Schoonmaken indien nodig: trek met een flinke ruk de kop (dat zijn de tentakels) en ingewanden van het lijf en was het daarna goed. Snijd de kop net onder de ogen af (alles wat uit uit het lijf komt gaat weg) en laat de tentakels heel. Haal het mondje (hard balletje) uit het midden van de tentakels en gooi dit weg. Trek de doorschijnende ”ruggengraat” uit het lijf en spoel nogmaals schoon. Verwijder het buitenste vliesje. En klaar! In Portugal krijg je deze inktvissen vaak in zijn geheel op je bord. Dan zit de ruggengraat er nog in en soms zitten er ook nog eitjes in het lijf. Je kunt er dus ook voor kiezen om ze niet eerst schoon te maken, maar dit op je bord pas te doen. Dit zorgt wel voor iets meer gedoe tijdens het eten…

Leg ze op de barbecue. Pas op dat de tentakels niet in het vuur vallen! Zo zonde… Zodra de inktvis van kleur is veranderd zijn ze klaar. Ze gaan van glazig naar wit met een soort rode buitenkant. De tentakels worden vanzelf knapperig. Als ze klaar zijn kun je ze eventueel nog instrijken met een van te voren gemaakt mengsel van olijfolie, geperste knoflook en fijngesneden peterselie. Doe dit niet op de barbecue, dit zorgt alleen maar voor vuur en rook. Lekker met een salade en rijst (of gekookte aardappels).

Bom apetite!