Barbecue tijd: tomaten salade

Tijd voor een lekkere salade voor bij de Portugese barbecue! Appeltje eitje, of in dit geval tomaatje uitje. Super simpel en heerlijk fris (zeggen ze, ik lust geen tomaat…). Favoriet bij Portugese vrienden en de schoonfamilie. De Hollandse tomaten zijn de Portugese tomaten niet, dus helemaal hetzelfde zal het niet zijn. Kies daarom gewoon je favoriete tomaten voor dit recept en het smaakt er niet minder om. In Portugal krijg je deze salade vaak geserveerd bij bijvoorbeeld frango piri-piri of verse vis.

Eerlijk is eerlijk, als wij barbecueën staan de mannen standaard bij de grill. Op de één of andere manier leven ze helemaal op als ze een fikkie mogen steken. Prima geregeld als je het mij vraagt. Maar om dan alsnog uren in de keuken te moeten staan voor de rest van de voorbereidingen…? Waarom zouden we, als het ook snel en makkelijk kan? Op en top Portugees, waarom moeilijk doen als het makkelijk kan! En qua smaak doe je zeker geen concessies…

Ingrediënten

Tomaten
Uien
Olijfolie
Witte wijn azijn
Oregano
Zeezout

Bereiding

Snij de ui in fijne ringen en leg die ongeveer een half uurtje in koud water. Dit om een beetje van de scherpte kwijt te raken. Snij ondertussen je tomaten in plakjes of partjes, hoe je het zelf lekker vindt. Hussel de tomaten en uienringen door elkaar en breng op smaak met olijfolie, azijn en een snuf zeezout. Meng dit nogmaals goed, doe het in een kom/op een schaal en bestrooi met (het liefst Portugese) oregano. En voilà, je typische Portugese salade is klaar voor de barbecue!

Bom apetite!

Volgende week verklappen we hoe je zelf frango piri-piri maakt op de barbecue…