Barbecue tijd: dip

Wij Nederlanders zijn dol op ons stokbroodje kruidenboter. Voorafgaand aan ons diner, maar ook voor bij de barbecue. In onze serie barbecuegerechten kan een dip voor je brood dus eigenlijk niet ontbreken. Dan nu aan ons de taak om hier een Portugese variant op te bedenken. Geen makkelijke opdracht… Er staat standaard brood op tafel in Portugal, ook tijdens de barbecue, maar dit wordt toch voornamelijk gebruikt onder je sardientje of besmeurd met een beetje boter. Maar… waar een wil is is een weg!

Om te beginnen een hele simpele. Zet een blikje (of twee) sardientjes paté op tafel. Heerlijk op een stevige plak brood. Geen voorbereidingen noodzakelijk, dus simpeler kan het niet. Misschien een beetje smokkelen (het is geen recept), maar het smaakt er niet minder om!

Dan nu een ander, zelf te bereiden, smeerseltje: groene olijven dip. Ik gebruik cupmaten om de hoeveelheden aan te geven. Waarschijnlijk niet voor iedereen handig, die cupmaten (je moet ze wel in huis hebben…). Misschien heel on-Hollands, maar voor dit soort recepten zijn ze een uitkomst, geen gemier met afmeten, gewoon het bakje vullen! In Amerika hebben ze andere meeteenheden dan in Nederland, daar gebruiken ze cups en teaspoons. En het lastige is dat 1 cup bloem, niet evenveel weegt als een cup suiker. Ik heb zelf wel een setje measuring cups en teaspoons in huis en die gebruik ik toch regelmatig. Maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen ze in huis heeft. Kijk eens op internet of bij Blokker als je zo’n setje wilt aanschaffen (ze zijn niet duur). Laatst had ook de Albert Heijn ze in de aanbieding.

Ingrediënten

1/3 cup volle melk
3/4 cup olie
2/3 cup groene olijven (goede kwaliteit)
6 ansjovis filets (in olie)
1 teen knoflook
6 takjes verse koriander
Vers gemalen witte peper

Bereiding

Doe de melk, ansjovis, geperste knoflook, 2/3 van je koriander (incl steeltjes) en wat witte peper in de blender. Meng dit goed. Laat je blender aanstaan en giet de olie er langzaam, in een dun straaltje, bij in. Blijf mixen totdat je olie opgenomen is en de dip wat dikker wordt. Ontpit en snijd ondertussen je olijven fijn. Schraap je dip uit de blender in een kommetje en roer je fijngesneden olijven erdoor. Je kunt je laatste beetje koriander er fijngesneden overheen sprenkelen, maar dan moet je wel van koriander houden. Laat het anders achterwege. Mocht je dip te dik worden, dan kun je dit verdunnen door er nog wat melk doorheen te roeren.

Tip: koop altijd olijven met pit en ontpit ze zelf. Deze smaken het beste. Kijk bijvoorbeeld eens op de markt of bij een speciaalzaakje. Verse Griekse, Spaanse, Italiaanse of Portugese olijven, alles beter dan die van de supermarkt!

Bom apetite!