Bos in Barreiros: Eén uit Duizenden

Je kunt er niet omheen. Portugal heeft duizenden kerken en kapellen door het hele land gebouwd. Sommigen met een eeuwen oude historie. Anderen met een bijzonder interieur. Weer anderen op een geweldige locatie. Sommigen met een bijzonder verhaal. Allemaal toegewijd aan een heilige man of vrouw. Personen waarvan ik, in voorkomende gevallen, nog nooit heb gehoord. De keuze is reuze, want het zijn er veel.

Braga, de derde stad van dit mooie land, wordt wel de koploper genoemd. Er zijn zoveel kerken en kapellen, dat het ook wel het Rome van Portugal wordt genoemd. Ik bezocht Soutelo, een klein dorp in de gemeente Vila Verde, op zo’n vier kilometer verwijderd van ons huis. Daar vindt je – natuurlijk – ook een indrukwekkende kerk. Het is een belangrijke stop voor de pelgrims, die onderweg zijn naar Santiago de Compostella, en die zie je daar dan ook daadwerkelijk de kerk bezoeken. De kerk is gewijd aan Nossa Senhora do Alívio. Wie?

Vertaald gaat het om de Maagd van de Verlichting en Voorspoed. Een Portugese immigrant in Brazilië ging zitten op wat hij dacht dat een boomstam was. Het was echter een gigantische Boa Constrictor. Hij bad de Maagd van de Verlichting om hulp en kracht om het dier te doden, met alleen zijn kapmes. Wonderwel lukte hem dat. Hij vilde de slang en zond de huid naar Soutelo, Portugal. In de kerk is een grote verzameling van slangenhuiden te bekijken in het Casa das Promessas; het Huis van de Beloften. De verzameling is gestart in 1818 met de gift vanuit Brazilië.

Bos in Barreiros: Eén uit Duizenden

Het heiligdom van Nossa Senhora do Alívio dateert uit 1798, toen als dank voor een genezing door deze dame een kerk gebouwd. Haar roem was evenwel zo groot, dat er vele pelgrims het gebouw bezochten. Hierdoor werd het noodzakelijk om een groter nieuw gebouw te bouwen in 1872. Onverminderd trekt deze kerk nog jaarlijks duizenden pelgrims naar Soutelo, ook personen die niet door reizen naar Santiago de Compostella. Op het parkeerterrein voor de kerk staan regelmatig bussen. Het wordt als een van de bekendste bedevaartsplaatsen gezien.

Op het complex is een ruime picknicktuin, de belangrijkste hobby na voetbal voor de Portugezen, alwaar de bomen de schaduw verzorgen. Achter de kerk is een belangrijke waterput, vooral voor dat het huidige waterleidingstelsel werd aangelegd. Dit jaar zijn de voetpaden sterk verbeterd. Dat leidt tot een aangenaam bezoekje.

Echte topdrukte is er op de 2de en 3de zondag van september. Het feest verwijst naar de inwijdingsdag van de oorspronkelijke kapel op 7 september. Dan vinden de processies van Vila Verde plaats, hetgeen natuurlijk nog meer bezoekers trekt. De processies doen alle kerken van de stad aan, maar begin en eind zijn uiteraard bij het heiligdom van Nossa Senhora do Alívio.

Bos in Barreiros: Eén uit Duizenden

Nu vraag je mij of het een bezoek waard is. Soutelo is een aantrekkelijk dorpje, met een wekelijkse zondagsmarkt. De bomen langs de hoofdweg en bij de kerktuin zijn prachtig en al op hoge leeftijd. In de kerstperiode wordt Vila Verde geweldig versierd met kleurrijke verlichting. De kerk? De kerk is hoog, maar echt bijzonder? Nee. Het gaat om het verhaal. Dat is bijzonder.


Gerard Bos runt samen met zijn vrouw Elly sinds twee jaar in Barreiros de luxe B&B Villa Branca Barreiros in Barreiros, Noord Portugal nabij Braga. De bed en breakfast is het gehele jaar open. Volg hen op Instagram en facebook of meldt je aan als VIP op de website.